Place des Abbesses

Dit is een mooi plein gelegen in het 18de arrondissement.

Rond het plein vindt men vele kleine winkels waar men heerlijk kan winkelen en kan genieten van een heerlijk kopje koffie op één van de vele terrassen.

De bouwstijl van rond de eeuwwisseling is op dit plein vertegenwoordigd met twee uitstekende voorbeelden: een van de laatste behouden metro-ingangen van Hector Guimard (1867-1942), wiens floraal abstracte ijzeren hek een volkomen nieuwe, door de jugendstil bemvlocde decoratie vorm was; en met de tussen 1894 en 1904 gebouwde kerk St. Jean I’Evangeliste.

Dit sacrale bouwwerk van ijzercement was een van de eerste totaalconcepten waarin de architecturale mogelijkheden van dit nieuwe materiaal tot het uiterste werden doorgevoerd. Architect Anatole de Baudot (1834- 1915), een leerling van Henri Labrouste en Viollet le Due, bediende zich van een constructie van 26 steunpilaren waar extreem dunne platen tussen werden gespannen.

Ook de buitenwand kwam bij een hoogte van meer dan 25 meter dankzij het bijzondere materiaal uit met een doorsnede van slechts 25 cm. Op de façade zijn boogvormige, in elkaar gedraaide groene banden van keramiek te zien. die het rode bakstenen front verluchtigen; het demonstreert tevens hoe verbluffend veelzijdig dit nieuwe materiaal kon worden ingezet.

Place des Abbesses

Place des Abbesses
75018 Paris, France

Metro: Abbesses 12
Bus: 30, 54, 80, 85, Montmartrebus