Pont de l’Alma

De Pont de l’Alma is een brug te Parijs over de Seine, tussen de Avenue de New York en de Quai Branly.

De Pont de l’Alma ligt in het Quartier de l’Alma, dat zijn naam dankt aan de eerste Frans-Britse overwinning in de Krimoorlog (1854).

De Pont de l’Alma is de breedste brug van Parijs (42 m) en overspant de Seine met twee asymmetrische traveeën, waarvan de langste een reikwijdte heeft van 110 m. In totaal is de brug 153 meter lang.

Pont-de-l-Alma-1

De Pont de l’Alma werd gebouwd van 1854 tot 1856 onder leiding van Gariel. Ze werd ingewijd op 2 april 1856 door Napoleon III. Ze maakte van de Place de l’Alma een belangrijk verkeersknooppunt. Omdat de Seine de originele brug had ondermijnd, werd ze in 1970 vervangen door een stalen brug bestaande uit twee bruggen die tegen elkaar zijn aangebouwd.

De oude brug werd oorspronkelijk met 4 standbeelden van soldaten uit het Tweede Franse Keizerrijk uitgerust. Van deze vier standbeelden is enkel het populaire standbeeld van de zoeaaf overgebleven, dat aan de enige brugpijler van de brug staat, aan de kant van de brug die naar de monding staat.

De Parijzenaars gebruikten het standbeeld lange tijd als een soort peilstok voor de waterstand in de Seine: wanneer het water van de Seine de voeten van het standbeeld bereikte, werden de wegen op de oevers meestal afgesloten. Stond het water aan de bovenbenen van het beeld, dan is de Seine onbevaarbaar omdat er dan te weinig hoogte onder de bruggen over was. In 1910 bereikte het water zelfs de kin van het beeld. Sinds het beeld in 1970 op een hoger voetstuk is geplaatst, is het minder bruikbaar geworden als niveaureferentie. Metingen vinden tegenwoordig plaats bij de Pont de la Tournelle.

Bij de brug is ook het monument de Vrijheidsvlam te vinden.

Ongeluk Prinses Diana

Op 31 augustus 1997 vond bij de Pont de l’Alma een ongeluk plaats waarbij Prinses Diana, haar vriend en chauffeur omkwamen.

Adres:
Place de l’Alma
75007, Parijs

Openbaar Vervoer:
Metro: Alma – Marceau (9)
Bus: 42, 63, 80, 92