Pont du Caroussel

De naam “Pont du Caroussel” bedekt in feite twee aparte bouwwerken die na elkaar kwamen en die anders werden genoemd. De bouw van de eerste brug begon in 1831 en werd als eerst genoemd Pont des Saint-Pères. Toen de brug werd geopende door Koning Louis-Philippe in 1834, kreeg het zijn huidige naam Pont du Carrousel. Het wordt ook wel de Pont du Louvre genoemd, omdat het raakt aan de rechteroever van het Louvre.

Pont du Caroussel

Het eerste bouwwerk bevatte een grootte technische innovatie. Het was ontwikkeld door de ingenieur Polonceau die zich hevig had ingespannen om dit project te krijgen. Hij ging zelfs zo ver om de eerste fundamenten van de brug uit eigen zak te betalen. Het lichtgewicht bouwwerk bestond uit drie gelijke hoofdbogen waarvan elke bestond uit hout en gegoten ijzer en die ondersteunden een houten dek.

Maar de brug was erg fragiel; in 1883 werd de brug voor 6 maanden gesloten om bepaalde onderdelen van de brug te vervangen. De technici namen ook meteen de kans om te suggereren om het houten dek te vervangen door beslagen ijzer. Dit werd niet voor 1906 gedaan.

Het bouwwerk was nog steeds erg flexibel en met het toenemende verkeer begon de brug steeds vaker te schudden. Uiteindelijk werd in 1930 de beslissing genomen om de brug te herbouwen, op enkele meters afstand van de oude locatie, op een rij met de ingang van het Louvre. De constructie van de nieuwe brug, ontworpen door de ingenieurs Malet en Lang, begon in juli 1935 en was voltooid in juli 1939. Net als zijn voorganger, bestond de brug uit drie bogen. De lengte was verlegd met 33 meter.

Bijzonderheden:
Ontwerpers: Malet en Lang
Aannemer: Vandewalle
Totale lengte: 168 meter
Breedte: 33 meter
Constructie datum: 1935-1939
Constructie principes: drie bogen bestaande uit versterkte gewelven
Decoratie: er zijn in 1946 lichten aangebracht die  zijn ontworpen door Subes.

Adres:
Quai des Tuileres
Quai Voltaire
75007, Parijs

Openbaar Vervoer:
Metro: Saint-Germain-Des-Pres (4), Tuileries (1)
Bus: 68, 72, 86, 94, 95