Pont Marie

De Pont Marie was één van de drie bruggen die waren ontworpen om Ile Saint Louis te openen toen de urbanisatie begon in de 17de eeuw. De brug raakt het eiland aan de rechterkant en is aan de andere kant verbonden met de Pont de la Tournelle. Dit systeem werd afgemaakt door de bouw van de Pont Saint-Louis die erbij kwam bij de Ile de la Cite. In 1614 werd dit project door de koning goedgekeurd.

De eerste steen werd in dat jaar gelegd door Koning Louis XIII. Maar doordat de kanonnen van de Notre Dame het project tegenwerkten, werd de brug pas in 1635 voor het verkeer geopend, meer dan 20 jaar nadat de eerste steen was gelegd.

Pont Marie

Maar er was ook een verschil van mening tussen Christophe Marie, de kanonnen en de eigenaren van het eiland met betrekking tot de bouw van huizen op de brug. Deze 50 vreemde huizen werden uiteindelijke gebouwd door timmerman Claude Dublet. Maar door meningsverschillen tussen het stadsbestuur en de bewoners werden de huizen niet meer goed onderhouden.

In 1658 stroomde de Seine over en werden 20 huizen weggespoeld. In 1660 werd er een houten noodtolbrug aangelegd waarvan de opbrengst werd gebruikt voor de bouw van de stenen brug. Om zulke rampen te voorkomen werd in 1769 het besluit genomen om alle constructies op bruggen te verwijderen. In 1788 was aan deze eis voldaan. De Pont Marie heeft nog veel van charmes van vroeger over. Tijdens de restauratie in 1850-1851 is er niet veel aan de brug veranderd.

Bijzonderheden:
Ontwerper: Christophe Marie
Aannemer: Christophe Marie
Totale lengte: 92 meter
Breedte: 22.60 meter
Constructie datum: 1614-1635
Constructie principes: Stenen brug met 5 halfronde bogen met spannen. Gebouwd op houtensteunpilaren en er zijn vele steunpunten en zware funderingen.

Adres:
Quai de Celestins
Voie Georges Pompidou
75004, Parijs

Openbaar Vervoer:
Metro: Pont Marie (7)
Bus: 97, Balabus