Pont Neuf

De Pont Neuf, die de beide armen van de Seine overbrugt, is in weerwil van zijn naam de oudste brug van de stad. Hij werd in 1604 onder Hendrik IV voltooid en was de eerste brug die niet, zoals tot dan toe gebruikelijk was, met huizen werd bebouwd. Zo bleef het zicht op het Louvre en op het oude paleis op het Île de la Cité vrij. De brug werd, ook vanwege de verbinding met Place Dauphine, al snel het centrale en geliefde trefpunt van Parijs. Voor het eerst scheidde men wandel- en rijpaden met behulp van niveauverschillen, zodat voetgangers naast het verkeer konden flaneren.

Op de halfronde hoeken van de brug kwamen kraampjes en stalletjes te staan. met waarzeggers en kwakzalvers, moritatenzangers en kermisklanten. Op het Bastion voor het Île de la Cité liet Hendriks tweede vrouw Maria de’ Medici na zijn dood in 1610 een ruiterstandbeeld optrekken. Het was het eerste, grote openbare beeldhouwwerk ter nagedachtenis aan een koning; daarmee stond Maria aan het begin van een traditie die op alle belangrijke pleinen van de stad navolging vond. Het origineel, ontworpen door de Florentijnse beeldhouwer Giovanni da Bologna, werd in 1792 verwoest. Het bekende in een nieuw, vervreemdend jasje steken dat is een van de aspecten die het kunstenaarsechtpaar Christo en Jeanne-Claude bij hun projecten fascineert en motiveert om steeds weer met markante en historisch belangrijke gebouwen aan de slag te gaan. Toen het stel in 1985 de Pont Neuf gedurende een aantal weken in een zandkleurige, glanzende stof wikkelden, was dat het uiterlijke resultaat van een project waar al tien jaar lang aan was gewerkt.

pont_neuf_at_sunset1

Een groot deel van hun werk school in het overtuigen van de Parijse autoriteiten en de mensen die politiek verantwoordelijk zouden zijn voor dit vergankelijke kunstwerk in het hart van de stad. De transformatie van de brug, inclusief trottoirs en lantaarns, kon gerealiseerd worden dankzij de medewerking van circa driehonderd specialisten, zoals duikers en bergbeklimmers. In de stijl van de stad Parijs ontstond een elegant, geraffineerd en verrassend geheel, waarbij de vele plooien en het zijdeachtige oppervlak het zonlicht reflecteerden en de brug een gouden uiterlijk verleenden. Tegenwoordig is dit kleine wonder enkel nog op foto’s en schetsen uit die tijd te aanschouwen.

Bijzonderheden:
Totale lengte: 238 meter Breedte: 20 meter Constructie datum: 1578, 1604 Constructie principes: zeven bogen op de hoofdtak van de Seine. Vijf op de kleine tak en gemaakt van steen.

Adres:
Quai de la Megisserie Quai des Grands Augustins 75006, Parijs

Openbaar Vervoer:
Metro: Pont Neuf (7) Bus: 24, 27, 58, 69, 70, 75