Pont Saint Louis

De huidige brug is de zevende brug die gebouwd is op deze locatie. Omstreeks 1630 werd de eerste houten brug gebouwd, Saint-Laudry geheten, diagonaal gelegen tussen de Quai de Bourbon en de kruising van de Rue de Chantres en de Rue des Ursins. Dit bouwwerk stortte op 5 juni 1634 in elkaar nadat er drie processies over heen waren gegaan.

In 1656 werd de brug vervangen door een brug met 9 bogen maar deze werd ook vervangen doordat er aanzienlijke waterschade was. Die schade werd veroorzaakt door overstromingen.

In 1717 werd besloten tot de bouw van een houten brug tussen het Isle du Palais en het Isle de Notre Dame. Dit leidde tot een zevenbogige brug. Deze brug werd in 1795 weggespoeld. Uiteindelijk werd in 1804 onder leiding van Dumoustier een metalen brug gebouwd maar deze werd ook snel gesloopt nadat hij was beschadigd door constructiefouten.

pont-saint-louis

Hierna werden nog vele bruggen gebouwd, maar allen werden ze snel gesloopt, hetzij door beschadigingen, hetzij door constructiefouten. In 1968 de beslissing werd genomen om een bouwwerk te instaleren dat niet mocht opvallen in de buurt van het belangrijke Notre Dame.

Bijzonderheden:
Ontwerpers: J.F. Coste en Long-Depaquit
Aannemer: CFEM
Totale lengte: 67 meter
Breedte: 16 meter
Constructie datum: 1968-1970
Constructie principes: Twee cellen steunbalken met een span van 67 meter. Versterkt beton bedekt de beplating.

Adres:
Quai d’Orléans
Quai aux fleurs
75004, Parijs

Openbaar Vervoer:
Metro: Saint-Michel (4)
Bus: 24, 47