Provins

Provins is een kleine stad in het departement Seine-et-Marne in Frankrijk. Het aantal inwoners in 1999 was 11.667.

Stad van jaarmarkten
In Provins vond vroeger een van de grootste jaarmarkten van Champagne plaats. Dit was in de tijd dat de stad beschermd werd door de hertogen van Champagne.
Provins werd vanwege de historie van de middeleeuwse jaarmarkten in 2001 toegevoegd aan de werelderfgoedlijst van UNESCO.
De criteria voor inschrijving op deze lijst waren:
Criterium II: Aan het begin van het tweede millennium van onze jaartelling was Provins een van de steden in het gebied van de hertogen van Champagne die de locatie werden voor grote jaarlijkse markten. Deze markten verbonden het noorden van Europa met het mediterrane gebied.
Criterium iv: Provins heeft de kenmerkende architectuur en het stadsbeeld van een dergelijke jaarmarktstad zeer goed behouden.

tour_paris_2836

Bezienswaardigheden
Provins heeft zijn middeleeuwse aanzien behouden en staat bekend om de middeleeuwse stadswallen. Deze zijn in totaal 1200 meter lang met 22 torens. De Tour César dateert uit de 12e eeuw. Het is de enige bekende achthoekige donjon op een vierkante basis. De toren is overdekt en herbergt klokken.
Verder bevindt zich in Provins de Hostellerie de la Croix D’Or uit 1264-1270, de oudste horecagelegenheid van Frankrijk. Er is nog steeds een restaurant gevestigd.

DCF 1.0

SNCF Transilien vanaf Parijs Gare de l’Est .
Het is mogelijk om Provins te reizen met behulp van een Passe Navigo, Mobilis treinkaart of de Paris Visite kaart voor 5 zones.