Rue du Bac

La Rue de Bac is een straat het zevende arrondissement van Parijs. Het heeft een lengte van 1150 meter. Rue du Bac is tegelijkertijd ook de naam van een metrostation. Aan de Rue du Bac ligt onder meer de kapel van OL Vrouwe van de Wonderdadige Medaille.
In de rue du Bac rijgen leuke etalages zich aan elkaar maar er valt, voor wie mee moet op winkelexploratie, gelukkig nog heel wat anders te beleven. En zo is weer iedereen tevreden. Start alvast in de Bon Marché, het eerste warenhuis van Parijs. Ga naar de hoogste verdieping, waar de plafonds nog stukken verraden van de metalen structuur van Eiffel. Zola beschreef de sfeer in deze kooptempel in zijn Au bonheur des dames. Een winkel zomaar binnenlopen, gewoon voor het genoegen, zonder iets te moeten kopen, was totaal vernieuwend en voor de negentiende-eeuwse dames een bron van groot plezier. Aan de overkant, op de hoek, bevindt zich La Grande Epicerie. Stel dat iemand uit een land waar hongersnood heerst daar binnenwandelt, de mens valt ter plekke dood of gaat op zijn minst in shock bij het zien van etenswaren die voorgesteld worden als waren het schilderijtjes. Het heeft iets onbetamelijks, het is erover, de prijzen in elk geval.

Om bij te komen van zoveel overdaad, kun je je in de Chapelle Notre-Dame de la Médaille Miraculeuse op nr. 140 even gaan bezinnen. Maar het is in dit bedevaartsoord nog drukker dan in het warenhuis. In 1830 verscheen Maria er aan Catherine Labouré en gaf haar de opdracht een medaille te laten slaan. Van overal ter wereld komen gelovigen en die kopen de medailles in het gros. Hoe groter de crisis, hoe beter de zaken draaien voor de kloosterorde. Shoppers, nog even geduld, want op nr. 128 tref je Les Missions Etrangères aan, waar al 350 jaar lang priesters worden opgeleid als missionaris met bestemming. het Verre Oosten. Gemiddeld zijn er 150 in opleiding, vooral Aziaten. De crypte, waar het leven van de zendelingen wordt voorgesteld en de martelingen die sommigen ondergingen, is een modem museum en een bezoek meer dan waard. Let op de marteltuigen en het houten raamwerk dat om de nek gehangen werd om het vluchten te beletten.
Een tweede shockmoment! Na het parkje, het square des Missions Etrangères met het borstbeeld van Chateaubriand’ begint de koopverleiding. Schoenwinkels, opvallend veel brillenwinkels en graveurs, prachtige interieurzaken, kledijboetiekjes, wijn- en traiteurzaken, paradijsjes met chocolade.

2 RUE DU BAC WALK

Binnenplaatsen op de nrs. 83 en 94 verraden de gebouwen achter de huizen aan de straatkant. De winkel van kunstbloemen op nr. 63 is zelfs voor wie een hekel heeft aan nepbloemen een oord van bewondering. Steek de drukke boulevard Saint-Germain over, de rue du Bac loopt verder richting Seine. Bac duidt op een bak, een veer over de Seine dat diende voor de aanvoer van stenen uit de groeven op de linkeroever voor de bouw van het ondertussen verdwenen Palais des Tuilenes. Wip zeker eens binnen in de zaak van de dierenopzetter Deyrolle op nr. 46, in 2008 volledig uitgebrand. Foto’s op de eerste verdieping getuigen ervan. Maar de zaak die dateert uit 1831, verrees als een feniks uit zijn as; de vogel staat dan ook in de etalage.
Het lijkt eerder een museum dan een winkel waar je een opgezet haantje of een leeuw kunt kopen. Flanerend tot aan de Pont Royal vallen er nog heel wat boetiekjes en gezellige restaurants te ontdekken. Wie een zijsprongetje wil maken, wandelt de rue de Verneuil in. Op nr. 5bis woonde Serge Gainsbourg