Rue de la Ferronnerie

Rue de la Ferronnerie: in de 17de eeuw lag ze in het verlengde van de rue Saint, Honoré en was ze zeer smal. Op nr. 11 werd in 1610 Hendrik IV vermoord, vóór de herberg met de veelbetekenende naam ‚Au coeur couronné percé d’une flèche’ (In het gekroonde, met een pijl doorboorde hart).
De brave Hendrik had geen geluk: vijftig jaar eerder had een van zijn voorgangers bevolen dat de straat moest worden verbreed, maar de werken werden nooit verwezenlijkt. Resultaat: de koets zat geblokkeerd in een verkeersopstopping en Ravaillac profiteerde van de gelegenheid. Vreemde vogel, die Ravaillac.

Hij was helemaal te voet uit Angoulême gekomen om de koning te vermoorden. Een droom had het hem zo bevolen. Toen hij in Parijs aankwam, werd hem in een andere droom opgedragen af te zien van de moord en hij keerde terug naar huis. Maar onderweg, te Étampes, had hij nog een droom die hem overtuigde van de waarachtigheid van de eerste.
Als straf voor de moord op de koning werd hij in vijf stukken gesneden. Het huidige gebouw, dat lange tijd een van de langste was in Parijs, dateert van 1669. Er waren vele modeboetiekjes in ondergebracht en in een ervan werkte een zekere Jeanne Bécu, beter bekend onder de naam van Madame du Barry. Ze werkte er als hulpje, werd modiste, huwde een graaf, werd voorgesteld aan het hof en promoveerde tot eerste maîtresse van Lodewijk XV.

P1130462_Paris_Ier_rue_de_la_Ferronnerie_rwk

Nu is het een verkeersvrije winkelstraat met trendy ogende boetieks.
Niemand let nog op de marmeren herdenkingsplaat met de schilden van Frankrijk en Navarra, ter nagedachtenis van de overleden vorst.