Rue de Rivoli

De Rue de Rivoli is een van de beroemdste winkelstraten van Parijs, met winkels van een groot aantal van de beroemdste merken ter wereld. De straat is vernoemd naar de slag bij Rivoli (14 tot 15 januari 1797), waar Napoleon al snel een overwinning behaalde op de Oostenrijkers. De straat is een compromis tussen de klassieke bouwstijl met prestigieuze monumentale huizen en aristocratische pleinen, en de nieuwere stadsplanning die door de gemeente wordt gereguleerd. Onder de Rue loopt een van de ovale bakstenen riolen van het bekende Parijse rioleringssysteem, met de kleine kades voor de rioleringswerkers.

Geschiedenis
Napoleon legde de straat dwars door het hart van Parijs aan; vanaf de Rue de Sévigné langs de noordzijde van het Louvre – die Napoleon liet uitbouwen – en de Tuilerieën tot aan de Place de la Concorde. Voor het eerst in de geschiedenis zou er een gewone brede straat langs de noordelijke vleugel van het oude paleis lopen. Het oorspronkelijke deel van de straat – volgens Napoleons plannen – kwam uit aan de oostzijde van de Place de la Concorde. Aan de noordzijde van het Place Louis XV, zoals het toen heette, tussen de Rue de Mondovi en de Rue Saint-Florentin, waren de huizen ontworpen met één enkele façade, wat resulteerde in een schitterende uniformiteit. De architecten van Napoleon namen dit plan over, en zodoende ontstonden de bekende boogfaçades die enkele honderden meters doorlopen.
Onder de Bourbon Karel X en Lodewijk-Philip werd de Rue de Rivoli uitgebreid langs de oostzijde van het Louvre. Uiteindelijk breidde keizer Napoleon III de straat uit tot aan de 17e eeuwse quartier Le Marais.

Paris20sep10

Monumenten
Aan de oostzijde van de Rue de Rivoli, bij de Place des Pyramides, staat een verguld beeld van Jeanne d’Arc, vlakbij de plaats waar ze gewond raakte bij de poort van Saint-Honoré, in de onsuccesvolle aanval op het door de Engelsen bezette Parijs op 8 september 1429. Verderop, richting de Place de la Concorde, leidt de Rue de Castiglione naar de Place Vendôme met zijn Colonne de Vendôme, die bedekt is met afbeeldingen van Napoleon Bonaparte. Hij begon met de bouw van de straat in 1802; in 1865 was hij voltooid.

Bouwwerken
De straat voert langs enkele bekende Parijse monumenten, achtereenvolgens van oost naar west:
Het beeld van Jeanne d’Arc
Het Hôtel de Ville, het gemeentehuis van Parijs, gebouwd aan het einde van de 19e eeuw.
De Saint-Jacquestoren, gebouwd aan het begin van de 16e eeuw. Het is een overblijfsel van de in 1797 afgebroken kerk van Saint-Jacques-la-Boucherie.
Het warenhuis Samaritaine bevindt zich tussen de Rue de Rivoli, de Rue de la Monnaie die naar de Pont Neuf leidt en de Quai du Louvre. Het gebouw werd tussen 1928 en 1930 gebouwd, naar een ontwerp van François Jourdain.
De kerk St. Germain-l’Auxerrois, gebouwd tussen de 12e en 15e eeuw. Sindsien is deze enkele malen verbouwd, het laatst in de 19e eeuw.
Het Louvre herbergt een van de grootste musea ter wereld. Direct aan de Rue de Rivoli bevindt zich de noordelijke Richelieuvleugel, uit de 17e eeuw, die in de 19e eeuw door Louis Tullius Visconti en Hector Lefuel uitgebouwd wordt tot aan de Tuileriën. Tot aan de jaren ‘80 bevond zich hier het Franse ministerie van Financiën.

Adres:
Rue de Rivoli
75001 Paris, France

Openbaar Vervoer:
Metro: Tuileries (1)
Bus: 27, 39, 68, 69, 72, 95