Rue des Francs-Bourgeois

Rue des Francs-Bourgeois: vormt de grenslijn tussen het 3de en het 4de arrondissement. Vanuit de rue Pavee kun je via deze straat naar de rue Vieilledu-Temple.

De nieuwe modeboetiekjes behielden hun oude etalages als getuigenis van het volkse karakter dat de buurt ooit had. Op nr. 7 vroeger een slagerij, ziet men nog de ijzeren haken tegen het plafond hangen. De winkel op de hoek van de rue de Sevigne en de rue des Francs-Bourgeois was vroeger een bakkerij cq banketbakkerij; het typische interieur werd behouden. De winkel op nr. 29 was een bakkerij met een mooie geëmailleerde plaat met een bloemmolen. Opeenvolging van herenhuizen met originele voorgevels: op nr. 31 het hoteld’Albrer met gesculpteerde deur, leeuw in boogtrommel en kunstig bewerkt balkon (tegenwoordig zetelt het bestuur der culturele aangelegenheden van de stad er). Het gebouw dateert uit 1550 (de gevel aan de straatkant uit 1700). In de 19de eeuw was het een fabriek van lampen. Hier ontmoetten Montespan en de weduwe Scarron elkaar voor het eerst.

straatfrans

Op nr. 37. het hotel de Coulanges waar momenteel het maison de l’Europe gevestigd is. Op nr. 26 het hotel de Sandrevilie met voorgevel in Lodewijk XVI stijl. Op nr. 39 een huis uit de 17 de eeuw, waar de merkwaardige societe des Cendres gevestigd is (een goud- en zilvergieterij, verwerking van de as, proeven en analyses). Op nr. 30 het hotel dAlmeyras met een mooi portaal en op de binnenplaats een mooie combinatie van natuursteen en rode baksteen.

Wat verder, op nr. 36, een oude apotheek met een bewerkte houten toonbank en antieke potten. Op de nummers 34-36stond er in de 14de eeuw een maison daumone waar de armen die vrijgesteld waren van belastingen een onderkomen vonden (aumone betekent zoveel als aalmoes). De straat werd genoemd naar deze ‘vrije burgers’ of francs-bourgeois.
Op nr. 38 de pittoreske passage des Arbaletriers die via een aantal binnenplaatsen in verbinding staat met de rue Vieille-du-Temple.  Hier zou Louis d’Orleans, de broer van koning Charles VI, zijn vermoord door de mannen van Jan zonder Vrees, hertog van Bourgondië. Huizen met uitbouw. De huizen rechts zijn volledig gerestaureerd, maar dat doet niets af van de heerlijk middeleeuwse sfeer die hier nog hangt.