Rue Mouffetard

La rue Mouffetard: een lange, smalle, lichtjes hellende straat waar vroeger een rivier liep, de Bièvre.
Langs de oever bevonden zich ateliers die een niet zo aangename geur verspreidden, vandaar dat de straat ook wel vaker la Mouff wordt genoemd (mofette betekent stiklucht). Ooit was de straat een Romeinse heerweg, en dus is ze een van de oudste van Parijs.
Tot amper twintig jaar geleden was la Mouff’ het koninkrijk van de zwervers. Ondanks de doorgedreven renovatie is het nog altijd een zeer pittoresk straatje dat nog steeds iets middeleeuws heeft: oude uithangborden, kleine passages en binnenplaatsjes. Jammer dat de fastfoodketens er als paddenstoelen uit de grond rijzen.

Op de hoek met de rue du Pot-de-Per, de kleine fontein van Maria de Medici uit de 17de eeuw.
Eerbiedwaardige oude huizen, maar de restauratie is soms wat te gestroomlijnd. Kleine, landelijke binnenplaatsen, zoals op nr. 52. Op nr. 69 stelt een schitterend bas-reliëf een magnifieke eik voor. Tussen 1844 en ,880 werd hier een bal gehouden, dat zowel befaamd als berucht was. Men danste er de chaloupeuse, volgens sommigen de voorloper van de later zo populaire javo.
Wat verder wordt het een verkeersvrije straat, maar vlak ervoor heb je nog twee oude passages: de passage des Patriarches (nr. 101) en de passage des Postes (nr. 104). Op nr. 100 bevindt zich de bioscoop l’ Épée de bois, met vrij alternatieve films. Het laatste deel van de rue Mouffetard biedt een pittoresk spektakel, met een van de meest kleurrijke markten van Parijs. Als je van de bruisende activiteit wilt genieten, kom ‘s morgens vroeg, bij voorkeur op zaterdag. De markt wordt rond 13:30 u opgeruimd. Op de hoek van de rue Daubenton, een bolstaand huis dat elk moment uit elkaar lijkt te kunnen spatten.

rue_Mouffetard

Op nr. 122 dateert het uithangbord van La Bonne Souree uit de tijd van Hendrik IV. Op nr. 134 kun je de mooie gevel van de charcuterie Facchetti bewonderen, met sgraffito (een laag cement waarin vrij barokke tekeningen werden aangebracht) door Adhigeri in de rrde eeuw. Hierdoor werd het huis in 1990 beschermd.
Helemaal op het einde, de mooie église Saint-Médard. De ingang vind je op nr. 41 van de rue Daubenton, via een poort met zuilen. Op het kerkhof bevond zich het graf van een jansenist van wie het volk geloofde dat hij ziekten kon genezen. De overheid verbood de toegang tot het kerkhof en iemand schreef er op een muur: ‘De par le Roi, défense à Dieu de faire miracle en ce lieu’ (Van koningswege is het God verboden op deze plek wonderen te verrichten).