Rue Quincampoix

Rue Quincampoix: lange tijd een van de meest pittoreske straten van Parijs. Ze telt heel wat mooie gebouwen en statige herenhuizen. Deze straat had ooit een beroemde inwoner: de Ierse bankier Law, verantwoordelijk voor wat een precedent mag worden genoemd van de beruchte crash in Wall Street. Op nr. 65 van deze straat had hij zijn bank ondergebracht en het was ook de zetel van de door hem gestichte Compagnie des Indes, een vennootschap op aandelen die de Franse buitenlandse handel onder haar hoede had.

Door een monsterspeculatie in 1720 vertienvoudigde de waarde van de aandelen in enkele dagen. De hele straat stond op stelten. Een bultenaar verdiende grof geld door zijn bult te lenen om er een contract op te laten tekenen … Dat bracht immers geluk, dacht men. En toen was het mooie liedje uit. Law was niet meer in staat om de beloofde dividenden uit te betalen, verloor alle vertrouwen en van de ene dag op de andere stortte het systeem in elkaar.
Heel wat mensen waren geruïneerd. Het schandaal heeft er wellicht voor gezorgd dat de Franse Revolutie werd bespoedigd. Hoe dan ook, het is te wijten aan Law dat de Fransen nog altijd wantrouwig staan tegenover effecten, aandelen en andere waardepapieren en de voorkeur blijven geven aan de spaarkous vol goudstukken ..
Boven nr.27, op de hoek van de rue Aubry-la-Boucher, een mooie gevel met trompe-I’oeileffect.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tot in de jaren 1970 waren de mooie huizen stapelruimtes voor de kluitboter en de prei van de commissionairs van les Halles. Ook bevond er zich een aantal legendarische bordelen waar je het plezierige aan het esthetische kon ‘paren’ door op weg naar de kamer de prachtige trappen met de mooie houten balustrades te bewonderen. De restauratie heeft de rijkdom van de gevels opnieuw doen uitkomen: uitkragingen, puntgevels, mascarons, balkons van smeedijzer, bespijkerde, monumentale deuren. Een zeer mooie architecturale wandeling met heel wat kunstgalerijen.