Rue Saint-Denis

Rue Saint-Denis (tot aan de rue Étienne-Marcel): een van de oudste straten van Parijs. Ook door deze straat reden de karren met de ter dood veroordeelden, op weg naar de galg van Montfaucon. De rue Saint-Denis was echter ook een koninklijke weg: de Franse monarchen die zo pas tot koning waren gekroond, kwamen via deze straat in een feestelijke optocht de stad binnengereden.
Nu vind je er nog de rue des Lombards (pandjesbazen afkomstig uit Lombardije), de rue de la Verrerie (glashandel), de la Cossonnerie (een cosson is een opkoper of een tussenhandelaar), de la Grande-Truanderie (van het ‘grote gespuis’ … ), des Orfèvres (goudsmeden), de la Coutellerie (messenmakerij), des Lavandières-Sainte-Opportune (Iavandières zijn wasvrouwen), des Déchargeurs (sjouwers), des Juges-Consuls (omwille van de vroegere handelsrechtbank) enz.
De uitbreiding van les Halles en de grote werken van Haussmann hebben al deze handel en wandel doen verdwijnen. De winkels werden gebruikt als opslagplaats voor groenten en fruit of als koelkasten voor boter.

Later, toen les Halles verhuisden naar Rungis, werden de oude rijpingspakhuizen voor bananen en de andere malle bergplaatsen opnieuw ingenomen door kleine winkels en boetiekjes. De gekke retro- of trendy klerenboetiekjes zijn alweer verdwenen en vervangen door oninteressante winkels van sportschoenen en lederwaren. Veel pizzeria’s. De sinistere pornoshops hebben op hun manier de vroegere bordelen vervangen. In het amper 250 m lange stuk tussen de rue Rivoli en de rue de la Ferronnerie kun je Grieks, Libanees, Italiaans, Frans, Japans, Chinees en AfroCubaans eten en iets drinken in een Australische bar …
De aanleg van de avenue Victoria, de rue de Rivoli en de straten Rambuteau, Étienne-Marcel, Turbigo, Réaumur hebben heel wat oude huizen doen verdwijnen, maar gelukkig staan er toch nog heel wat overeind die best wel interessant zijn. Kijk even omhoog, vooral naar de gebouwen tussen de rue des Prêcheurs en de rue du Cygne. De verschillende stijlen vormen er een harmonisch geheel: middeleeuwse puntgevels, dakvensters uit de 17de eeuwen hanenbalken uit de 18de eeuw …

rue-fauboug-saint-denis-paris

Dat was steeds een mooie gelegenheid waarbij de fonteinen wijn en melk spoten. Een plaatsje aan het venster werd er voor grof geld verhuurd. Maar ook in omgekeerde richting kwamen de koningen door de rue Saint-Denis, met name om te worden begraven in de basiliek Saint-Denis. Vandaar de spreuk: Qui deseend qaiement, remonte tristement (Wie vreugdevol de stad binnenrijdt, zal er droevig weer van terugkeren). De rue Saint-Denis was altijd een zeer levendige winkelstraat, bevolkt met een kleurrijke en lawaaierige massa mensen. Berentemmers en minnezangers vermaakten er de nieuwsgierige wandelaars. In de omliggende en aanpalende straten zijn er nog vele sporen te vinden van de beroepen en de gilden die er waren gevestigd. Vóór de straat de naam ‘Saint-Denis’ meekreeg, droegen de verschillende delen pittoreske namen: rue de la Sellerie (zadelmakerij), de la Lancerie (lansenmakerij), de la Heaulmucerie (waar ze lansen en maliënkolders maakten) enz.