Rue Saint-Honoré

Rue Saint-Honoré: loopt van het Palais-Royal tot de rue des Halles.
De straat telt heel wat oude huizen en pittoreske winkels. Ze was trouwens een van de voornaamste winkelstraten van Parijs. Voor de handelaars kwam het erop aan hun winkel zo dicht mogelijk bij de drukte rond les Halles te hebben. Tijdens de ‘Terreur’ (schrikbewind tussen mei 1793 en juli 1794), passeerde dagelijks de kar der veroordeelden.
Vooraan vind je een paar moderne gebouwen en buurtrestaurants. Op nr. 47 woonde Lavoisier en op een dag stond ook hij op de sinistere kar. Hij ontdekte de zuurstof en op zijn voorstel werd de omwalling van de Belastingpachters opgetrokken. Dat was een van de redenen waarom hij werd ter dood veroordeeld.
Op het kruispunt met de rue du Pont-Neuf heb je een mooi uitzicht op de Hallen en de schitterende église Saint-Eustache. Op nr. 31 van die straat vind je een beeld van Molière op de plaats waar zijn geboortehuis zou hebben gestaan. Op nr. 91 het village Saint-Honoré met zijn binnen pleintje en zijn talrijke antiekzaken (iedere namiddag open behalve zondag). Op nr. 93, een oud uithangbord: Au Bourdon d’Or, het hangt er al sedert 1637. Als je op nr. 96 naar omhoog kijkt, zie je een balkonnetje en een plaat waarop te lezen staat dat Jean-Baptiste Poquelin hier in 1622 geboren werd! Van nr. 97 tot 105 een opeenvolging van gesculpteerde vensterlijsten, mascarons en siersmeedwerk.

Rue-Saint-Honore-en-Paris_big_home

Op nr. 95, À fa Renommée des herbes cuites.
Op nr. 111, kruispunt met de rue de l’Arbre-Sec (letterlijk: de straat van de droge boom wat erop wijst dat er vroeger een galg stond). Hier werd in 613 koningin Brunhilde op 70-jarige leeftijd bij het haar aan een briesend paard gebonden. Kan het nog erger? Naar het schijnt kwamen hier als kind Cyrano de Bergerac en Molière aan de tenen van de gehangenen kriebelen. In hun jeugd woonden ze hier in de buurt: Cyrano werd geboren in de rue des Prouvaires, Molière in de rue Sauval (en niet 31, rue du Pont-Neuf zoals een kleren handelaar het in de 19de eeuw wou doen geloven om zijn zaak wat extra reclame te geven). Men sneed er ook de oren van kleine criminelen af.

Voor de geschiedkundigen vertellen we er nog bij dat op dit kruispunt in 1648 de Fronde losbarstte, een opstand naar aanleiding van een belastingverhoging. Beste lezers, begeef jullie allemaal naar de rue de l’Arbre-Sec! Op nr. 52 van dezelfde straat, La Gateante een waar petit musée de fa Presse: een winkel die alle dag- en weekbladen bezit sinds het begin van de 20ste eeuw, zeer ordelijk geklasseerd per thema. Open van dinsdag tot zaterdag van 12 tot 19 uur.
Fontaine du Trahoir op de hoek. Heropgebouwd in de 18de eeuw door Soufflot, de architect van het Pantheon. Op nr. 115, een apotheek uit de 18de eeuw.