Rue St. Bon

Rue St. Bon is een charmerend klein achteraf straatje in het gebied Cháteler.

Deze foto werd genomen rond 1906 en is een goed voorbeeld van het type nauwe straatjes dat Baron Haussmann wilde ontruimen om het te vervangen voor zijn brede wegen en boulevards.

Het gebouw zichtbaar op de achtergrond is de Gotische kerk van St. Médéric, in de kerktoren huist de oudste klok van Parijs, deze werd in 1331 gemaakt.

De muren van de straat zijn bedekt met adverterende affiches een verscheidenheid van goederen en de naaimachines van Singer en gentiane suze (nu nog een populaire aperitiefdrank) tot een concert optreden van het kindster, ” La Möme Phémie.” Kindersterren waren op dat ogenblik zeer populair en het zou niet lang meer duren voordat La móme Piaf als een storm het land zou veroveren.

Bon

Bon2

Vandaag de dag is rue St. Bon een schilderachtige, maar stille straat die de drukke rue de Riveli snijd en loopt tot aan rue de La Verrerie.

Het uitzicht is nauwelijks veranderd, hoewel de voorgevels van de gebouwen zijn schoongemaakt en hersteld. De reclames zijn al lang verdwenen, net als het kruissleutelteken welke toen reclame maakte voor Thar de slotenmaker. De straat is zijn naam verschuldigd aan een kapel gewijd aan St. Bon, die in 1125 werd gebouwd maar die door revolutionaire wordt vernietigd. Vandaag is de kerk van St. Médéric ook wel genoemd “St. Merry,” bekent omdat het de oudste klok van Parijs “La Merry” draagt.