Sainte Chapelle

Een parel van de gotische architectuur. Jammer dat de kapel zo ingesloten ligt tussen de muren van het justitiepaleis.
De Sainte-Chapelle is een van de meest volmaakte bouwwerken uit de middeleeuwen. Ze werd gebouwd door Lodewijk de Heilige om er de doornenkroon en een stuk van het échte kruis in onder te brengen. Dit gigantische reliekschrijn was voltooid in 1248. Lodewijk IX, later Lodewijk de Heilige, heeft meer dan twee jaar met zijn neef, de keizer van Byzantium, moeten onderhandelen om de relikwieën te kunnen bemachtigen. Nu bevinden ze zich in de Notre-Dame.

Wat meteen opvalt van buiten is dat geen enkele steunboog de buitenmuren schraagt. Die rol wordt gespeeld door een bescheiden metalen ring. Alle architecten zijn het erover eens dat dit een staaltje van technisch vernuft is. Het bouwwerk bestaat uit twee kapellen die boven elkaar liggen. Het hoogste niveau kwam rechtstreeks uit op het paleis. Daarom wordt dit een paleiskapel genoemd. Ze was alleen toegankelijk op uitnodiging van de koning. Iedere goede vrijdag presenteerde die plechtig uitgedoste relieken aan zijn gasten. Tijdens de Franse Revolutie deed de Sainte-Chapelle dienst als graanzolder en als opslagplaats voor de archieven. De kapel werd het slachtoffer van haar eigen succes: de schilderijen werden aangevreten door de vochtigheid en de glasramen raakten in verval. In 1837 werd de kapel gerestaureerd. Men installeerde er een ventilatiesysteem en beetje bij beetje werden de fresco’s gerestaureerd. In 1871 ging de Sainte-Chapelle bijna in vlammen op. De Communards hadden het gebouw al met petroleum overgoten. Gelukkig kon men voorkomen dat de kapel eindigde als de Tuilerieën en het Stadhuis.

De benedenkapel

Heeft een laag plafond, want de hoogte onder de gewelven kwam overeen met de benedenverdieping van het paleis. Ze was bedoeld voor het personeel en de soldaten van het paleis. Het contrast met het hoge gedeelte is frappant. Tijdens een grote restauratie in de 19de eeuw heeft men geprobeerd de middeleeuwse muurschilderingen, die door de regelmatige overstromingen zwaar beschadigd waren, te restaureren.Het onderhoud ervan laat helaas veel te wensen over. De twee ranke steunpijlers in het koor dateren van de 19de eeuwse renovatie. Het is niet duidelijk of ze origineel zijn dan wel later werden toegevoegd om de structuur te verstevigen. Maar welke onverlaat heeft op deze schitterende plek die schreeuwlelijke souvenirwinkel durven installeren? Via een draaitrap klim je op naar het licht.

De bovenkapel

De bovenkapel was bestemd voor de Koninklijke familie. Prachtig gerestaureerd. Een buitengewoon panorama van 15m hoge en 4,5 m brede glasramen die worden afgewisseld met fijne zuilenbundels. Alles samen ruim 600 m2 glas. Alle structurele steun elementen werden aan de buitenkant gelegd om de indruk van lichtheid te versterken. Dit fraaie glazen huis laat de minste lichtinval kleurrijk openspatten. In de ramen zijn duizenden taferelen uit het Nieuwe en het Oude Testament gebrandschilderd. Door de kleurschakeringen de verfijning van het lijnenspel is het een van de oudste en ook de mooiste stripverhalen die we kennen.

Het scheppingsverhaal, het verhaal van de exodus, het leven van de Heilige Maagd, het lijden van Christus … en in het roosvenster (uit de 15de eeuw) de Apocalyps. De precisie van de proporties zorgt voor een harmonisch geheel. Let op de dominerende blauwe en rode kleur in het 13de-eeuwse glaswerk en op de manier waarop de versiering is geschikt. Beneden aardse motieven zoals bloemen en planten (elk zuiltje is versierd met andere motieven), daarboven de mens met het leven van de heiligen en de apostelen, en nog hoger, op het plafond het met sterren versierde hemelgewelf. Tegen de zuilen staan beelden van apostelen. In het koor de tribunewaarde koning de heilige relieken toonde.

 

Adres:
4, Boulevard du Palais
75001, Parijs
Tel: +33 (01) 5340 6080
Fax: +33 (01) 5340 6090

Openingstijden:
Geopend in de maanden april tot september van 09.30 – 18.30, in de andere maanden van 10.00 – 17.00.

Entreeprijzen:
Volwassenen €8,00
Reductietarief: €5,00
Groepen: €6,00

Openbaar Vervoer:
Metro: 4 Cité
RER: Saint Michel-Notre Dame
Bus: 21, 27, 38, 85, 96

4 sterren:
Schitterende kerk, and the place to be.