Shoppen in Parijs

Bezoekers aan Parijs met een strikt budget zullen zich aardig gedisciplineerd moeten tonen als eenmaal een blik wordt geworpen op de etalages van de Parijse winkels. De verlokkingen van de modewinkels, galeries, delicatessen winkels en antiekzaken kunnen groot zijn. De stad heeft uiteraard voor elk budget wel wat te bieden, hoewel de gekozen locatie om te winkelen daarbij uiteraard wel een flinke rol speelt. Hieronder volgen enkele van de bekendste winkelgebieden van de stad.

Forum des Halles

Dit overdekte winkelgebied heeft waarschijnlijk de grootste concentratie winkels van Parijs. Zowel in het overdekte winkel centrum als in de omgeving is elk gangbaar merk wel te vinden. Dit winkelgebied heeft vrij veel overeenkomsten met de Nederlandse winkelstraten. Het aanbod bestaat uit spijkerbroekenwinkels met merken als G-Star en Diesel, het onvermijdelijke H&M, modewinkels als Kookai en Benetton, fastfoodzaken en een grote vestiging van platen- en boekenwinkel FNAC. Hoewel er ook wel wat meer unieke winkels te vinden zijn is dit toch vooral een gebied van ‘High Street Shopping’. Met andere woorden, genoeg winkels maar voor de duurdere modewinkels, de aardigste boetiekjes en de smaakvolle delicatessenwinkels moet je elders zijn.
Champs-Élysées

Voor doorgewinterde shopaholics zal de Champs-Élysées als winkelgebied wat tegenvallen. De avenue kent de nodige ketenwinkels zoals parfumwinkel Séphora, enkele auto showrooms en twee gigantische cd-winkels (Virgin en FNAC), maar de wat originelere winkels zijn er niet te vinden (met de enorme huren ook makkelijk te verklaren).
Marais en omgeving

De Marais is een van de meest geliefde winkelgebieden. In deze wijk bevinden zich dan ook de leukste winkels van Parijs. Kleine winkeltjes die olijfolie of zeep verkopen, nieuwe of tweedehands mode, trendy gadgets, het Japanse Muji en in de nabijheid van het Place des Vosges enkele designwinkels. De grote ketens zijn in de Marais nauwelijks te vinden. Wie goed ?rondloopt in de Marais komt altijd wel wat van zijn gading tegen.

Cartier op het Place Vendome

Cartier op het Place Vendome

Warenhuizen

In Parijs zijn enkele beroemde warenhuizen die terecht een grote populariteit genieten. Het allesonder-één-dak-principe is vooral handig voor wie niet al te veel tijd heeft. De beroemdste der warenhuizen is Galeries Lafayette aan de Boulevard Haussmann. U vindt er werkelijk alles. In het bijzonder de modeafdelingen zijn indrukwekkend.

Lafayette verkoopt mode van tal van (top)designers naast de meer betaalbare mode van eigen merk. Op de interieurafdelingen vindt u van alles voor in of rond het huis. In de ‘supermarkt’, ofliever de enorme delicatessenafdeling, zijn alle lekkernijen te vinden die Frankrijk en de wereld te bieden hebben en de wijnafdeling kent enkele flessen die vooral door heel rijke Japanse toeristen gekocht schijnen te worden. De grote concurrent van Galeries Lafayette ligt even verderop aan de Boulevard Haussmann: Au Printemps. Dit warenhuis doet nauwelijks onder voor zijn beroemde concurrent en biedt eveneens vele vierkante meters aan haute couture, luxe artikelen en al het andere wat een mens mogelijkerwijs kan wensen. Op de negende verdieping is overigens een fraai art-nouveaurestaurant te vinden.

Naast deze twee kolossen heeft Parijs nog drie aardige warenhuizen in het centrum van de stad. Le Bon Marché (24, Rue de Sèvres) is een aardig chique warenhuis in het zde arrondissement. Het is hier doorgaans wat rustiger en het aanbod in mode mag wat conservatiever genoemd worden. BHV (52, Rue de Rivoli) daarentegen, in de nabijheid van de Marais, is een lekker rommelig warenhuis waar van alles voor het huis en met name voor de doe-het-zelver te vinden is. La Samaritaine (19, Rue de la Monnaie) is een klassieker. Dit warenhuis dat sterk aan de Bijenkorf doet denken, beschikt naast een ruim modeaanbod over een niet te missen dakterras. Zelfs als het winkelbudget allang op is, is het de moeite waard het te bezoeken: het uitzicht over Parijs is fenomenaal.

img31

Luxe kerstversiering in het immense warenhuis Lafayette
Mode

Parijs heeft als modestad een naam hoog te houden. De grootste designers zijn dan ook zonder uitzondering vertegenwoordigd met een of meer winkels. De meest voor de hand liggende straat om de laatste collecties te zien is de Avenue Montaigne en omgeving. Hier vindt u onder meer Dior, Prada, Valentino, Calvin Klein, Til Sander, Nina Ricci en Chanel. Een andere beroemde modestraat is de nabijgelegen Rue Faubourg-Saint-Honoré waar onder meer mode te zien is van Gaultier, Lacroix en Lagerfeld. In deze straat vindt u ook de bijzonder hippe winkel Colette, die naast mode tal van interieurartikelen heeft en in de kelder een ‘waterbar’, Naast grote modenamen zijn in Saint-Germain-desPrés ook kleinere en/of opkomende designers te vinden. Ook zijn hier wat boetiekjes te vinden die niet zozeer designmode verkopen, maar wel wat meer betaalbaar zijn. Ook in de Marais zijn genoeg van deze boetiekjes te vinden.
Wie het echt spotgoedkoop wil hebben kan naar Tati, een plaatselijke versie van budgetknaller Zeeman die zo gewoon is dat sommigen het al weer trendy vinden om er te shoppen.

Cadeaus

Het is natuurlijk het leukste om een uniek, alleen in Parijs verkrijgbaar, cadeau mee te nemen naar huis als cadeau voor iemand (of jezelf). De meest voor de hand liggende optie is te stoppen in een toeristenwinkel en een schaalmodel Eiffeltoren te kopen, een van de vele T-shirts of een poster van een van de meesterwerken die in een van de musea hangen. Maar dat geniet niet de voorkeur van iedereen. Sowieso hebben de meeste museumwinkels een wat origineler aanbod.

Huishoudelijke artikelen zijn door heel Parijs te vinden. In SaintGermain-des-Prés bevinden zich veel antiekwinkels waar echter wel een gepeperd prijskaartje aan hangt. Aan de Boulevard de la Madeleine zijn wat grotere interieurwinkels te vinden zoals (het in Nederland niet meer bestaande) Habitat en de trendy winkel van Terenee Conran. En uiteraard zijn de vlooienmarkten ook een meer dan geschikte optie om een herinnering uit Parijs voor het huis te vinden.

Eten

Fijnproevers kunnen in Parijs aardig wat inslaan al blijft het een probleem sommige aangekochte artikelen goed thuis te krijgen. Dat heerlijke kaasje gaat op een gegeven moment nu eenmaal flink lopen.
Naast de talloze markten en de delicatessenafdeling van Galeries Lafayette is vooral het Place de la Madeleine een goede winkelplek. Hier bevinden zich de winkels van Fauchon en Hédiard (delicatessen), Caviar Kaspia en Maison de la Truffe en MailIe (mosterd). Op de Boulevard de la Madeleine zit Lavinia, de grootste wijnwinkel van Frankrijk.
Maar in bijna elke Parijse wijk zitten wel kaaswinkeltjes, delicatessenzaakjes, bakkers of wijnwinkeltjes die de bezoeker het water in de mond doet lopen. Maar Parijs zou Parijs niet zijn als sommige zaakjes niet net even wat beroemder zouden zijn dan andere. De beroemdste bakker van Parijs is Poiläne (7, Rue de Cherche-Midi, 6de arr.). Zijn in een steenoven gebakken zuurdesembrood zult u in heel Parijs tegenkomen.

Ook zijn er beroemde fromagers in overvloed. Alléosse (13, Rue Poncelet, 7de arr.), Alain Dubais (80, Rue de Tocqueville, 17de arr.) en Marie Anne Cantin ( Rue du Champs-de-Mars, 7de arr.) staan bekend als eersteklas kaaswinkels met een welriekende weldaad aan vele Franse kazen. Liefhebbers van Armagnac vinden waarschijnlijk een fles uit hun geboortejaar bij Ryst Dupeyron (79, Rue du Bac, 7de arr.).

Boeken

Boekenliefhebbers zijn het beste uit aan de linkeroever. Op de kaden langs de Seine verkopen de bouquinistes al eeuwenlang hun boeken vanuit de kleine stalletjes. La Hune is een beroemde boekhandel op de Boulevard Saint-Germain nabij de literaire cafés Les Deux Magots en Flore en in Quartier Latin bevinden zich in de omgeving van Rue Dante en Rue Monge tal van ?gespecialiseerde boekwinkels (onder meer strip- en kookboeken). Overigens heeft de FNAC in het Forum des Halles waarschijnlijk het grootste (en goedkoopste) boekenaanbod. Wie verlegen zit om een Engelstalig boek is het beste uit bij WH Smith (248, Rue de Rivali).

Openingstijden en betalen

De meeste Franse winkels zijn vanaf een uur of 10 tot 19 uur open (maandag tot en met zaterdag). Sommige kleinere winkels sluiten de deuren tijdens lunchuren en in de maand augustus zijn veel winkels gesloten als Parijzenaars massaal vakantie hebben. De winkels die toebehoren aan grote ketens en enkele winkels die in het hart van toeristengebieden zitten zijn vaak later open en soms ook op zondag. Naast cash wordt in Parijs ook veel met creditcards betaald (met name de zogeheten Carte Bleu, een Visakaart die alleen in Frankrijk wordt uitgegeven). Maar Visa, Eurocard en Mastercard worden in grote mate geaccepteerd. In iets mindere mate geldt dit voor American Express en Diners. Pinnen met een bankkaart bij een winkel is in Parijs niet mogelijk. Uiteraard zijn er overal bankautomaten te vinden.