St. Merri

Deze kerk is te bereiken via de pastorie, die een fraai 18de-eeuws portaal heeft aan de Rue de la Verrerie nr. 76.

Hier stierf in de 7de eeuw de H. Merri of Medericus, die wel werd aangeroepen om de vrijlating van gevangenen te bewerkstelligen. Deze kerk, de vroegere parochiekerk van de Lombardische woekeraars, vertoont opvallend veel gelijkenis met een 15de-eeuws bedehuis in flamboyant-gotische stijl, maar werd in feite tussen 1520 en 1612 gebouwd.

Paris-St-Merri

De westgevel staat aan de smalle Rue St-Martin, ingeklemd tussen kleine huizen en winkels, zoals het er in de Middeleeuwen ook moet hebben uitgezien. In het laat-gotische interieur, dat onder Lodewijk XV werd verbouwd, bevinden zich nog fraaie 16de-eeuwse glas-in-loodramen in de eerste drie traveeën van het koor en het transept. De viering van het transept heeft mooie kruisribgewelven. Behalve de imposante orgelkast (Camille Saint-Saëns bespeelde hier ooit het orgel) zijn de prachtige lambriseringen van de kansel, in de sacristie en de stralenkrans van het koor ook speciale aandacht waard. Verder hangen er in de kerk interessante schilderijen.
Een uit 1331 daterende kerkklok, waarschijnlijk de oudste in Parijs, is alles wat nog over is van de middeleeuwse kapel die ooit op deze plaats stond.
Achter de kerk trekt de Fontaine Stravinski veel belangstelling. Deze fontein met zijn bewegende beelden illustreert het werk van de grote componist van de Sacre du printemps en de Vuurvogel. De zwarte mobiles zijn van Tinguely, de felgekleurde van Niki de Saint-Phalle.

Adres:
78, Rue de la Verrerie
75004, Parijs
Tel: 01 42 74 42 96

Openingstijden:
Op zaterdag is er een dienst om 18.30 en op zondag zijn er diensten om 10.00 en om 11.15.

Entreeprijzen:
De toegang tot de diensten is gratis.

Openbaar Vervoer:
Metro: Hôtel-de-Ville 1, 11
Bus: 67, 69, 70, 72, 74, 76