St. Roch

Het voorplein van deze kerk, gelegen aan de 1296, Rue Saint-Honoré, metro: Tuileries en Pyramides, in de wijk Palais Royal was in vroegere tijd eens het toneel van een bloedige strijd. Een groep gewapende royalisten wilde via de Rue St-Roche naar de Tuilerieën optrekken om de daar zitting houdende leden van de Nationale Conventie aan te vallen.

Bonaparte, die met de zorg voor hun veiligheid was belast, liet de mannen voor de kerk neerschieten. Een aantal van hen beklom de gevel van de kerk, waar de kogelgaten nog te zien zijn.
De enorme omvang van de grondverplaatsingen die baron Haussmann liet uitvoeren, wordt duidelijk door te bedenken dat de ingang van de kerk nu dertien treden boven straatniveau ligt, terwijl hij er vóór de aanleg van de Avenue de l’Opéra zeven treden onder lag.
Lodewijk XIV legde in 1653 de eerste steen voor deze kerk, die gewijd is aan de
H. Rochus of Rocco, de patroonheilige van de pestlijders, die vaak samen met de hond die zijn wonden verzorgde, wordt afgebeeld. Op de plaats waar de kerk zou verrijzen, bevond zich een afvalberg waarop molens hadden gestaan. Door het steil oplopende terrein zag architect Lemercier zich gedwongen de kerk in noord-zuidrichting te bouwen, in plaats van in de gebruikelijke oost-westrichting.
Door geldgebrek werden de bouwwerkzaamheden al spoedig gestaakt, maar een in
1705 gehouden loterij bracht voldoende op om verder te gaan. In plaats van het middenschip af te bouwen, werd echter een aantal kapellen aan de apsis toegevoegd, waardoor de kerk 125 m lang werd in plaats van de geplande 80 m en de harmonie van het ontwerp teloorging.

St. Roch

Adres:
1296, Rue Saint-Honoré
75001, Parijs
Tel: +33 (01) 4244 1320

Openingstijden:
Maandag – zaterdag geopend van 08.00 – 19.30.
Op zondag worden er diensten gegeven om 09.15, 10.30, 12.00 en om 18.30.

Entreeprijzen:
De toegang tot de dienst is gratis.

Openbaar Vervoer:
Metro: Tuileries 1 Pyramides 7 ,14
Bus: 68, 72