Tour St.-Jacques

De Tour Saint-Jacques is een gotische kerktoren in het 4e arrondissement in de Franse hoofdstad Parijs. De 52 meter hoge toren is het enige restant van de afgebroken kerk Saint-Jacques-de-la-Boucherie.

De Saint-Jacques-de-la-Boucherie werd begin zestiende eeuw gebouwd als parochiekerk van het Parijse vissersgilde. De aan Jakobus de Meerdere gewijde kerk vormde het beginpunt van de zogehetenchemin de Compostelle, de Franse pelgrimsroute naar Santiago de Compostella.

De kerk werd in 1797, tijdens de Franse Revolutie, afgebroken. Alleen de nooit helemaal voltooide toren bleef staan. In 1836 kocht de gemeente Parijs de vervallen toren die tijdens de heerschappij van Napoleon III grondig werd gerestaureerd door Théodore Ballu. Ter versteviging plaatste hij de toren op een soort sokkel. Ook liet hij, in samenhang met de aanleg van de Rue de Rivoli een klein stadspark aanleggen rond de toren.

Op de voet van de toren is een standbeeld van Blaise Pascal geplaatst ter herinnering aan zijn experimenten met luchtdruk die hij uitvoerde boven op de toren.

Sinds 1998 is de Tour Saint-Jacques als onderdeel van de Pelgrimsroutes in Frankrijk naar Santiago de Compostella opgenomen in de werelderfgoedlijst van UNESCO. Sinds augustus 2013 is de toren publiek toegankelijk in het weekend.

292px-Paris_tour_st-jacques

Dit is de 52 m hoge toren in flamboyante gothiek van de verdwenen kerk St.-Jacques-la-Boucherie.

Adres:
Square de la Tour St.-Jacques 75004 Paris

Bus: 38, 58, 75, 76, 81, 85
Metro: Chatelet 1, 4, 7, 11, 14
RER: Chatelet (A, B, D)