Palais Tuileries

De Tuilerieën was een voormalig koninklijk paleis in Parijs. Alleen de bijbehorende tuinen bestaan nog. Deze lopen van het Louvre tot aan de Place de la Concorde. Catharina de’ Mediciheeft de tuinen in 1553 in een Italiaanse stijl laten aanleggen met onder meer prachtige fonteinen.

De tuinen van de Tuilerieën met op de achtergrond het gelijknamige paleis

In 1664 werden de tuinen in opdracht van Colbert door de bekende tuinarchitect André le Nôtre verfraaid met onder meer een brede laan en geometrische bloemperken.

De tuinen hoorden bij het gelijknamige paleis, dat door Caterina de Medici is gebouwd. Het paleis vormde een geheel met het Louvre en sloot de binnenplaats af op de plek waar nu de overgang naar de Tuilerieën is. Tijdens de Franse revolutie, werd Lodewijk XVI gedwongen er te wonen. Naar de mening van de bevolking was het koningschap van het volk vervreemd door het verblijf in Versailles. De menigte was als vrouwen verkleed in de hoop dat er niet op hun werd geschoten. Het had succes, de koning en de nationale vergadering verhuisde naar Parijs. Vanaf Lodewijk XVI hielden alle Franse vorsten hof in de Tuilerieën. Op 10 augustus 1792 werd het paleis bestormd door een menigte waarbij een groot aantal leden van deZwitserse Garde omkwam. Dit was de opmaat tot de afschaffing van het koningschap.

palais-tuilereis

De bestorming van de Tuilerieën op 10 augustus 1792

Napoleon gebruikte de Tuilerieën als zijn werkpaleis. Hij woonde samen met Joséphine de Beauharnais in Malmaison. Hij liet het paleis inrichten in de zogenaamde Empirestijl. Na de val van Napoleon namen ook de Bourbons de Tuilerieën in gebruik als hun Koninklijke paleis. In 1830 tijdens de Julirevolutie werd het paleis voor de tweede keer bestormd. Louis Philippe, de burgerkoning nam op zijn beurt zijn intrek in het paleis. Op 24 februari 1848 werd het paleis opnieuw bestormd. De Zwitserse garde, die precies wist wat er in 1792 was gebeurd nam nu de benen. Louis Philippe vluchtte ook, naar Engeland. Na zijn kroning tot keizer nam Napoleon III zijn intrek in het paleis.

In 1871 bij het neerslaan van de Commune van Parijs werd het paleis ernstig verwoest en in 1882 tenslotte helemaal afgebroken.

Er bestaan plannen om het paleis te herbouwen. Omdat de originele tekeningen bewaard zijn, het paleis vlak voor de verwoesting gefotografeerd is en alle meubels en schilderijen ook bewaard zijn gebleven is dat op zich goed mogelijk.

Adres:
1er Arrondissement, 75001 Paris, Frankrijk
+33 9 7044 6796

Openbaar Vervoer:
Metro: 1, 8, 12, Concorde station
Bus: 24, 42, 52, 72, 73, 84, 94, Concorde stop