Uitgaan

Zoals het een wereldstad betaamt, hoeft niemand zich te vervelen in de avonden nachtelijke uren. Van klassiek tot modern ballet, mooie opera’s en klassiekers uit het Franse theater tot onvervalst kroeglopen of dansen aan de voeten van een der tegenwoordig zeer populaire Franse dj’s, het aanbod is groot.

Een eerste logische stap tot een geslaagde avond uit is de aankoop van Pariscope of L’officiel des Spectacles. Deze gidsjes vermelden het hele weekprogramma van de Franse hoofdstad en verschijnen iedere woensdag voor de zeer aangename prijs van respectievelijk 0,40 en 0,35 eurocent. Hoewel marginaal duurder verdient Pariscope de voorkeur omdat het achterin een samenvatting van het uitgaansleven in het Engels vermeldt.

De klassieke podia

Uiteraard heeft Parijs vele podia voor dans en klassieke muziek. Een van de aangenaamste ervaringen is het bijwonen van een ballet in de oude Opéra Garnier. Deze schitterende cultuurtempel is, anders dan de naam doet vermoeden, vooral het thuishonk van het respectabele Ballet de l’Opéra National de Paris. Kijk echter niet vreemd op als er een voorstelling van het Nederlands Dans Theater gepland staat, dat is er met enige regelmaat op bezoek. Het andere grote operahuis van Parijs, de Opéra Bastille, wordt meestal gebruikt voor operavoorstellingen. Kaarten voor beide instellingen zijn aan de kassa’s (ook van elkaar) te koop. Kijk voor het programma op www.operadeparis.fr. De belangrijkste concerthal is het Théätre Musical de Paris, ook bekend als Chàtelet. Het programma is te vinden op www.chatelettheatre.com.

En zoals te verwachten valt met de rijke Franse theatertraditie in gedachten, loopt Parijs over van theaters. Twee niet te missen podia zijn de Comédie Française die al sinds 1680 dienst doet en waar het vroeger en ook nu een genot is om een stuk van Molière te bekijken. Kaartjes zijn aan de kassa verkrijgbaar en vaak schappelijk van prijs. Uiteraard helpt enige basiskennis van het Frans. Hetzelfde geldt voor het Odéon, eveneens een theater met een rijke traditie (programma’s respectievelijk te vinden op www.comedie-francaise.fr en www.theatre-odeon.fr). Maar naast deze vermaarde theaters is Parijs ook rijk aan kleine, al dan niet rokerige zalen, waar de Racines van tegenwoordig naam proberen te maken.

Tot slot is ook het succes van de musical niet aan Parijs voorbij gegaan. Na het wereldwijde succes van Les Misérables hebben de Fransen besloten dat ze zelf ook werk van Victor Hugo naar een lucratieve musical kunnen vertalen. Notre Dame de Paris werd een van de grote musicalsuccessen van de laatste jaren. Maar kijk niet raar op als u straks aanplakbiljetten vindt van Chicago, Grease of De Drie Musketiers.
imgE

Popmuziek

Iedereen moet klein beginnen en Parijs heeft dan ook voldoende zalen waar de popsterren van morgen nu al te horen zijn. De uitlijsten noemen voldoende bars waar livemuziek te horen is. Popmuziek is uiteraard populair, net als blues en jazz, maar wie een meer Franse hedendaagse ervaring wil, kan zoeken naar Maghrebijnse raï-muziek, Franse rap of nieuwe interpretaties van het aloude chanson.

Een befaamde plek om het Franse chanson te horen is L’Olympia (www.olympiahall.fr). Deze concertzaal, waar Jacques Brel in zijn hoogtijdagen nog fenomenale voorstellingen gaf (luister eens naar de overal verkrijgbare concertregistratie), is nu nog steeds een podium waar artiesten van dromen. Maar het moet gezegd worden, met reeksen uitverkochte concerten van de rocker op leeftijd Johnny Hallyday en middagconcerten van Nana Mouskouri, is de scherpte er wel afbij L’Olympia. De echte wereldsterren spelen doorgaans in de zalen van Bercy of het Zenith. De grote zomerconcerten, uit de categorie Rolling Stones en U2, hebben plaats in het nieuwe Stade de France. Kaarten voor de meeste concerten zijn vooraf te koop bij FNAC (Forum des Halles en Champs-Élysées) en Virgin (Charnps Élysées). De diehards onder de concertgangers moeten overigens weten dat kaarten voor grote concerten dikwijls niet zo snel verkocht worden als in Nederland. Wie een paar dagen voor een groot popconcert in Parijs komt, hoeft niet per se te gokken op de zwarte markt. Er willen nog wel eens kaartjes zijn.

Stappen

Een lekker glas drinken of een onvervalste kroegentocht houden, mag geen enkel probleem zijn in Parijs. Maar voordat de route gekozen wordt, eerst enkele aandachtspunten om alles zo soepel mogelijk te laten verlopen. Waar veel restaurantprijzen aardig vergelijkbaar zijn met die van Nederland. daar gaat die vlieger helaas niet op als het gaat om cafés. Uit drinken in Parijs is duurder dan in Nederland. Hoe populairder (of hipper) de bar. des te duurder het er vaak is. Bier is nog een redelijk betaalbare optie. maar gedestilleerd is echt in een andere prijsklasse. Wijn is eigenlijk de goedkoopste optie maar wordt door Franse stappers eigenlijk niet gedronken. De meeste jonge Parijzenaars op zoek naar alcoholische verlichting drinken cocktails die vaak beginnen rond de acht euro. Veel zaken kennen echter wel een happy hour (meestal zo tussen 8 en 20 uur). Daarentegen verhogen veel bars de prijzen als het echt druk wordt (na elven).

Aangezien de buurtkroegen niet de meest gebruikelijke plek vormen voor een avondje doorhalen. is het handig te zoeken naar wijken met grote concentraties horeca. Aan de linkeroever zijn op de scheidslijn van Saint Gerrnain-des-Prés, in de omgeving van het Place Saint-Michel, in ieder geval genoeg drankplekken te vinden. Vermijd als het even kan de wel erg toeristische Rue de la Huchette en omgeving. Leuker zijn de cafés in de omgeving van de Carrefour de Buci.

Aan de rechteroever kent het gebied rondom de Champs-Élysées recentelijk een opleving. Hier zijn vooral erg trendy restaurants te vinden, waarvan ook de bar een aantrekkingskracht heeft op de Parijzenaar die wat te besteden heeft. De yuppen, ‘beau monde’, netwerkers en allen die graag in die kringen verkeren weten de weg naar zaken als Korova (33, Rue Marbeuf), Man Ray (34, Rue Marbeuf) en Buddha Bar (8, Rue Boissy d’Anglas) al een tijdje te vinden. Hier loopt u overigens de grootste kans bekende Fransen of bezoekende filmsterren tegen het lijf te lopen. Iets minder trendy maar toch leuk zijn de cafés in de Marais. Met name in en om de Rue Vieille-du-Ternple zijn veel aardige gelegenheden te vinden. Au Petit Fer à Cheval op nummer 3 is een heerlijk ouderwetse bar met een hoefvormige toog waar toeristen en Parijzenaars elkaar goed weten te vinden. Aan de overkant ligt La Belle Hortense, een wijnbar annex boekwinkel.

Het populairste uitgaansgebied is tegenwoordig de Bastille. Aan de zuidzijde van de wijk ligt de Rue de Lappe die waarschijnlijk de hoogste kroegdichtheid van Parijs kent. Goed bezochte kroegen (ook, of met name, door toeristen) zijn Bar des Farailleurs, Bar Bat en het Iguana Café. Om de hoek van de straat, in de Rue du Faubourg-Saint-Antoine zijn feestcafés te vinden als La Fabrique, Le Sanz Sans en de prachtige Spaans georiënteerde Barrio Latino. Naast al dit jeugdig vermaak zijn er ook wat cafés in de buurt waar de wat oudere bezoeker zich gemakkelijk thuis zal voelen. Het prachtige café-restaurant Café de l’industrie (nr 6, Rue St. Sabin) en bovenal het schitterende China Club waar het heerlijk hangen is in een van de leren Chesterfields met Billy Holiday op de speakers (50, Rue de Charenton).

Aan de noordkant van deze wijk ligt nog de Rue Oberkampf met een grote concentratie cafés en eettentjes. Café Charbon op nummer 109 is de mooiste van het stel maar er zijn voldoende andere gelegenheden om de dag nog eens door te nemen of, naarmate het later wordt, het leven nog eens goed te overdenken. Het voordeel van deze straat is dat er wat minder toeristen komen dan in het zuiden van de wijk.

Tot slot nog een gebied dat nog niet zo heel erg bekend is onder toeristen: Rue Montmartre en omgeving. Voor alle zekerheid: deze straat ligt niet in het gelijknamige stadsdeel maar in het 2de arrondissement ten noorden van het Forum des Halles. Samen met Rue Tiquetonne en de mooie autovrije Rue de Montorgueil vormt dit een gebied met een overdaad aan leuke cafés. Het is misschien niet de meest trendy of aansprekende buurt maar wel een die leeft onder Parijzenaars. En dat heeft natuurlijk ook wel wat.

imgF1

WAX bar-discotheek

Clubs

De Franse clubscene zit aardig in de lift. Maar wat the place to be is, is onmogelijk te zeggen. Net als in Nederland hangt het er maar helemaal van af welke dj waar en op welk moment draait. Wie zich daar allemaal niet zoveel zorgen over maakt, kan makkelijk een mooie nachtelijke plek vinden om te dansen.

Les Bains (7, Rue du Bourg-l’Abbé), Rex Club (5, Boulevard Poissonnière) en Batofar (I, Quai Francois-Mauriac, op een boot !) hebben allemaal een goede reputatie. De laatste jaren hebben ook veel café(-restaurants) een dj ingehuurd om het publiek na de maaltijd aan het dansen te krijgen. Het bij cafés genoemde Man Ray en Korova zijn er goede voorbeelden van, evenals Mezzanine (62, Rue Mazarine) en WAX (15, Rue Daval). Een van de leukste plekken om te dansen in Parijs is La Coupole. Het vermaarde en schitterende restaurant aan de Boulevard Montparnasse (102) biedt van donderdag tot zaterdag (tot diep in de nacht) een wisselend dansprogramma, van techno tot salsa.