Val de Grâce

Val-de-Gráce (Hôpital d’instruction des armées du val-DE-Grâce of HIA Val-de-Gráce) is het militair ziekenhuis dat in 5de arrondissement van Parijs ,Frankrijk wordt gevestigd .
De kerk van Val-de-Gráce werd gebouwd op bevel van Koningin Anne van Oostenrijk, vrouw van Louis XIII. Na de geboorte van haar zoon Louis XIV, toonde eerder kinderloze Anne (na 23 jaar van huwelijk) haar dankbaarheid aan Maagdelijke Mary door een kerk op het land van convent van de Benedictine te bouwen. Louis XIV wordt zelf gezegd om de sluitsteen voor val-DE-Grâce in een ceremonie gelegd te hebben die 1 April,1645 plaatsvond, toen hij zeven jaar oud was.

De kerk van val-DE-Grâce, die door François Mansart en Jacques Lemercier,werdt ontworpen wordt beschouwd door sommigen als beste voorbeeld van Parijs van barokke architectuur (buigende lijnen, gedetailleerde ornamenten en harmonie van verschillende elementen). De bouw begon in 1645, en werd voltooid in 1667.
Nonnen van de Benedictine verstrekten medische zorg voor verwonde revolutionaire tijdens de Franse Revolutie, en zo werd de kerk bij val-de-Gunst gespaard veel van de profanatie en het vandalisme die andere teisterden, de beroemdere kerken van Parijs (Dame Notre werd geplunderd en werd omgezet in een pakhuis; St. Eustache werd gebruikt als schuur, bijvoorbeeld). Dientengevolge, is het uitstekende binnenland van de kerk één van de weinig onbeschadigde resten van de pre-revolutiegrandeur van Parijs. Na de Revolutie, werden de gebouwen omgezet in het militair ziekenhuis.

Val de Grâce2

Momenteel, dienen de originele gebouwen slechts voor bureaus en het onderwijsfaciliteiten (École d’application du de Dienst DE santé des armées); de daadwerkelijke medische faciliteiten zijn binnen een groot modern gebouw aan het oosten op de zelfde gronden.
Het huidige ziekenhuis werd gebouwd in de jaren ‘70 en werd voltooid in 1979. Het heeft een capaciteit van 350 bedden, in diverse specialiteiten. Het ziekenhuis is toegankelijk voor militair personeel met behoefte aan medische hulp evenals voor om het even welke persoon met gezondheidsdekking onder het Franse systeem van sociale zekerheid. Het is beroemd voor het zijn de plaats waar de hoogste ambtenaren van de Franse Republiek over het algemeen die voor kwaal worden behandeld worden.

Het standbeeld dat zich in de binnenplaats bevindt is dat van Dominique Jean Larrey (zoals sculpted door David d’Angers in 1843), die de de persoonlijke chirurg en vernieuwer van Napoleon van het concept slagveldtriage Oude abbey naast de kerk is nu een museum van Franse legergeneeskunde. De reizen van het museum en de kerk zijn beschikbaar voor een kleine prijs (zijnd een militaire faciliteit, zijn de gronden onder militaire wacht en de toeristen worden begeleid). De camera’s worden niet toegelaten behalve binnen de kerk zelf.

Adres:
74 Boulevard de Port-Royal, 75005

Openbaar Vervoer:
Metro: Les Gobelins (7)
Bus: 38 83 91