Vaugirard

Deze wijk ligt enigszins afgelegen in het zuid westen van Parijs. Het centrum van de wijk wordt gevormd door de rue de Vaugirard.

Deze weg, die van het Quartier Latin naar de Porte de Versailles loopt, is de langste straat van Parijs. Tot aan het einde van de 19de eeuw waren aan deze straat talrijke herbergen gevestigd. De Rue Lecourbe was vroeger de uitvalsweg in de richting van Sèvres en Meudon. De Faubourg de Vaugirard, ingeklemd tussen de Muur van de Fermiers Généraux en de bijbehorende versterkingen, was vroeger een landelijk gebied dat toebehoorde aan de abdij van St Germain de Pres. De eerste bebouwing dateert van 1256. In de 18de eeuw lag er een dorp met 700 inwoners en in 1860 werd het 40 000 inwoners tellende Vaugirard, waarvan de naam een contaminatie is van Vauboitron en Val Gérard, door Parijs ingelijfd.

img_1279

De twee belangrijkste straten van de wijk zijn de Rue de Vaugirard en de Rue Lecourbe. Het 15de arrondissement, waarin de wijk is gelegen, valt buiten de gebieden met toeristische attracties, maar het is een levendige buurt met een gevarieerde bebouwing van oude huurhuizen, open ruimten en moderne karakterloze woonblokken. De meeste winkels zijn te vinden in de buurt van de kruispunten van de Rue de la Convention en de Rue de Vaugirard, de Rue Lecourbe, de Rue du Commerce en de Rue St-Charles. Nachtleven is er nauwelijks, maar de buurt heeft wel enkele bezienswaardigheden, zoals Le Parc Georges Brassens, La Ruche in de Passage de Dantzig, waar rond 1910 veel kunstenaars woonden, de Rue en de Villa Santos Dumont, waar Zadkine, Fernand Léger en Georges Brassens hebben gewoond, het futuristische Parc Andre Citroen en een gebouw dat eruitziet als een passagiersschip op nr. 3 van de Boulevard Victor (GIl Balard).

In de wijk vindt u:

Institut Pasteur
Parc Georges Brassens
Parc Andre Citroen
Aquaboulevard