Vélib fietsen

In Parijs kun je gratis fietsen lenen. Ze hebben een variant van het witte fietsen plan. Door de hele stad staan in speciale stallingen grijze fietsen geparkeerd. Die fietsen maken deel uit van het project Vélib

Deze fietsen kunnen door iedereen geleend/gehuurd worden. Je kunt een kaartje kopen bij de centrale zuil die bij elke parkeerplek aanwezig is. Let op, dit kan alleen met een moderne creditkaart voorzien van chip. Via de creditkaart wordt een borg van €150,00 euro veilig gesteld.

Een dagkaart kost €1,00 euro en een weekkaart €5,00 euro. Op het kaartje staat een code waarmee een fiets met de centrale zuil ontgrendeld kan worden. Om kortdurend gebruik van de fietsen te stimuleren is er een slim tariefsysteem bedacht. Het eerste half uur is gratis, daarna wordt er voor het volgende half uur €1,00, voor het derde half uur €2,00 en voor elk volgend half uur €4,00 in rekening gebracht. Als je de fiets binnen 30 minuten bij een stallingspunt terugzet, kost het je dus niets.

dsc_0520

Om te voorkomen dat gebruikers van stalling naar stalling fietsen en daar een andere fiets mee nemen zit er tussen de wissel momenten wel minimaal 5 minuten. het Vélib project is eigendom van de gemeente en word mede gefinancierd door JCDecaux.

Parijs beschikt over meer dan 400 km fietspad en er komen er nog steeds bij. Op de fiets kun je Parijs natuurlijk heel goed bezichtigen en je kunt afstappen waar je wilt. Behalve op de fietspaden mag je ook op de meeste bus- en taxibanen fietsen, maar het blijft oppassen omdat het Parijse verkeer nog steeds niet gewend is aan het fietsverkeer en ook de bus en taxi staan niet echt te springen op het gebruik van “hun” baan.

dlmap

fietsmap