Verborgen binnenplaatsen

De brede verkeersader van de Grands Boulevards die de Opera met de Place de la Republique verbindt, telt talloze winkels, cafes, theaters en herenhuizen in een sfeer van vertier en vermaak.
Deze oude wandelweg, die onder Lodewijk XIV werd aangelegd, kende zijn hoogtepunt in de eerste helft van de 19e eeuw, toen een welgestelde clientèle zich tot de grote bouwprojecten aangetrokken voelde en er passages en overdekte galerijen werden gebouwd. De hogere kringen werden er beschermd tegen weer en wind, en tegen de paarden op straat. Deze vredige oorden, waar de Parijse elegantie en de ontspanning samengingen, werden het nieuwe uitstapje.

De passages zijn geweldige doolhoven van steen, glas en mozaïeken. Soms liggen ze tussen twee gebouwen verscholen, vaak zijn ze verheerlijkt met een naamplaat. Als je wilt, kun je via de passages binnen door van de Opera helemaal naar de tuinen van het Palais Royal De Passage de l’Ancre ligt goed verscholen tussen de Rue de Turbigo en de Rue Saint-Martin in een van de oudste buurten van Parijs. lopen: van de Galerie Verdeau, via de Passage ]ouffroy, de Passage des Panoramas en tot slot de Galerie Vivienne en de Galerie de Colbert, die destijds tot de mooiste werd uitgeroepen, is het een waar doolhof vol verrassingen en stadse pracht. Sommige passages hebben hun oude pracht en praal behouden, zoals de Galerie Vivienne met de hoge versierde plafonds, pilasters en mozaïeken van de bekende Italiaanse mozaïekkunstenaar Faccina.

Andere hebben hun glans dankzij restauratiewerkzaamheden hervonden, zoals de Passage des Panoramas, een van de geliefde wandelpassages In de 19e eeuw. In deze passages met kleuren die soms door de glazen daken met een hemels licht getint zijn, komt de bezoeker in een pittoresk en uniek universum met kariatiden en ouderwetse uithangborden. In deze doorgangen tussen twee werelden kun je van alles ontdekken.

passage l'ancre

De passage de l’ Ancre ligt goed verscholen tussen de Rue de Turbigo en de Rue Saint-Martin in een van de oudste buurten van Parijs.

degres

De 5,75 m lange Rue des Degres is de kortste straat van Parijs. Het is eigenlijk een trap.

charles-postcards-from-paris-rue-crimeux

De Rue Cremieux, een voetgangersstraatje vol huisjes met twee verdiepingen ademt een dorpssfeer uit.

smal

Het kleinste huis van Parijs op 39, Rue du Chateau-d’Eau is iets meer dan 1 m breed. Dit zou zijn vanwege een ruzie om een erfenis.

photo-passage

Een kleine doorgang onder de weelderige begroeiing van Villa Poissonniere.

cour1

cour3

De Cour de Rohan bestaat uit drie opeenvolgende binnenplaatsjes. De naam komt overigens van de bisschoppen van Rouen, die vroeger in het hotel verbleven dat bij de binnenplaats hoorde.

35. Cour de Rohan, 6e

DSC_5490HDR-web

DSC_0779

Links en hier boven de Cours du Commerce, dit hele leuke straatje brengt je van de saint-andre naar saint-germain-des-pres.