Vrijheidsbeeld

Een replica van het Vrijheidsbeeld van 11,5 meter hoog bevindt zich in Parijs, op het Île des Cygnes in de Seine, vlak bij de Eiffeltoren. Dit beeld werd onthuld in 1885. Omdat toen het bronzen beeld nog niet klaar was, werd een gipsen kopie gebruikt. Het definitieve beeld werd in 1889 geplaatst.

Hoewel Bartholdi het in de richting van haar zusterbeeld in het westen wilde laten kijken, werd het beeld aanvankelijk naar de Eiffeltoren gericht om te voorkomen dat het met de rug naar het presidentiële paleis, het Élysée, zou komen te staan. Bij de wereldtentoonstelling van 1889 is het beeld uiteindelijk omgedraaid; het is nu gericht op New York. Afgezien van het verschil in grootte, is het verschil met het beeld in New York dat de Parijse replica een boek in de hand houdt dat zowel de datum van de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring toont (4 juli 1776), als de datum van de Franse Revolutie (14 juli 1789).

Ook in de Jardin du Luxembourg in Parijs bevindt zich een kleine replica. Een 2,50 meter hoge replica is in 1913 geplaatst in Saint-Cyr-sur-Mer . Daarnaast bevinden zich replica’s, allemaal op minder dan ware grootte, te Barenti, Colmar (de geboorteplaats van Bartholdi), Lunel, en Poitiers.

De vlam van het Vrijheidsbeeld is in een vergrote versie te zien nabij de Pont de l’Alma in Parijs. Deze Vrijheidsvlam is jarenlang beplakt met gedachtenissen aan Prinses Diana die bij de Alma-tunnel verongelukte en later overleed.

585px-Paris-liberte-eiffel

Replica op l’Île des Cygnes, Parijs

StatueOfLiberty_Paris_JardinDuLuxembourg

Replica in Jardin du Luxembourg, Parijs