Bercy

De wandeling is minder schilderachtig dan de meeste andere, maar onthult wel interessante voorbeelden van de stadsvernieuwingsinspanningen, deze oude pakhuiswijk herbergt twee van de grands projets van ex-president François Mitterand.

Metro: Qual de Ia Gare (6)

Deze vervallen en grotendeels vergeten buurt is intensief gerenoveerd. Wandel de Quai de la Gare af naar de Bibliotèque Nationale de France-François Mitterand. Toen de bibliotheek in 1996-geopend werd barstte een storm van kritiek los, vooral omdat de boeken op planken bij de ramen stonden en dus waren blootgesteld aan schadelijk zonlicht, alle ramen zijn nu geblindeerd.

Wees voorzichtig op het parkeerterrein, waar het winderig en glad kan zijn. Steek de Pont de Tolbiac over naar het Parc de Bercy, een ander grand project. Vroeger stond het plaatsje Bercy bekend als het grootste centrum van de wijnhandel in Europa. Nu ligt er een park en zijn er een sportstadion met een capaciteit van 16.000 toeschouwers en een winkelcentrum gebouwd. Volg de wandelpaden door het rechthoekige park met zijn vele verschillende plantensoorten en bekijk het meertje en het stadion aan de noordzijde. Sommige wandelpaden zijn aangelegd op de ijzeren tramrails die vroeger werden gebruikt om vanaf de rivier goederen te vervoeren.

Steek de Rue François Truffaut over naar de Cour St. Émillion, het nieuwste winkelcentrum van Parijs, ondergebracht in de fraaie natuurstenen gebouwen die vroeger werden gebruikt om wijn in op te slaan. Helaas bestaat dit centrum vooral uit ketenwinkels, maar erzijn wel een goede museum-en huishoudwinkel en verschillende cafés te vinden. Aan de Rue des Pirogues de Bercy staan nog meer wijngebouwen. Wandel de Rue L’Heuruex in, sla aan het eind linksaf en dan nogmaals linksaf, naar het Musée des Àrts Forains, een extravagant doe-het-zelf-museum dat geheel gewijd is aan oude circus- en kermistoestellen.

Spreek van tevoren af met een gids als u het wilt bezoeken. (zie www.pavillons-debercy.com voor nadere details). Wandel van hier naar metrostation Cour St. Emillion.

Deze wandeling is in het 13de arrondissement

Download als zip of klik op de kaart om pdf te openen.

dlwandeling

bercy