Wijngaarden in Parijs

Echt waar, Parijs heeft wijngaarden! Wist u dat het Ile-de-France tot het begin van de 18de eeuw het grootste wijnbouwareaal van Frankrijk bezat?

De rue des Vignes, rue du Pressoir en rue St-Vincent… Zelfs nu telt de Franse hoofdstad nog negen wijngaarden, die zowel witte als rode wijn geven. Op de volgende plekken zijn wijngaarden te vinden: 

Montmartre – Rue des Saules – 18de arr. – Metro Lamarck-Caulaincourt.

Dit is de oudste wijngaard van Parijs, die al in de Gallo-Rorneinse tijd werd aangeplant. De 1762 wijnstokken kunnen wel 1000 kg druiven geven. De druivenpluk is elk jaar aanleiding voor een groot feest. 

Parc de Belleville – Rue des Couronnes, Piat, Julien-Lacroix of JouueRouve – 20ste arr. – Metro Couronnes.

Deze wijngaard is iets jonger en stamt uit de Karolingische tijd. De 140 druivenstokken liggen goed beschut tegen de heuvels van het Parc de Belleville. 

Parc Georges-Brassens – Rue des Morillons, des Périchaux of Brancion 15de arr. – Metro Convention of Porte-de Vanves of buslijn Pc.

De zuidkant van het dorpje Vaugirard was in de 18de eeuw nog bedekt met wijngaarden. De rue des MorilIons en de rue des Périchaux ontlenen hun naam ook aan wijngaarden uit die tijd. In 1983 werden 700 druivenstokken (pinot noir) in het 
Parc Georges-Brassens geplant en in 1985 vond de eerste oogst in de ‘Clos des Morillons’ plaats. 

Parc de Bercy – 4 rue Paul-Belmondo 12de arr. – Metro Cour-St-Émilion.

Natuurlijk moest op deze plek een wijngaard komen, want Bercy was vroeger het kloppende hart van de wijnhandel. In het park zijn 
350 druivenstokken aangeplant die een productie van 250 liter per jaar opleveren.

Wie zijn wijnkennis compleet wil maken, kan tot besluit nog een bezoek brengen aan het Musée du Vin-Caveau des Échansons in het 16de arrondissement 

VIN_MONTMARTRE