Chinatown

Na de immigranten uit Zuid-China hebben zich vanaf 1975 vooral mensen afkomstig uit Maleisië, de Filipijnen en het voormalige Indo-China in Parijs gevestigd.

Al kan Parijs niet bogen op zo’n bekende Chinatown als New York of San Francisco, het gedeelte van het 13de arrondissement dat zich tussen de avenue d’Ivry, de avenue de Choisy en de rue de Tolbiac bevindt, doet echt Aziatisch aan dankzij de ruim 150 restaurants met hun kleurige uithangborden, de winkeltjes en de kruidenierszaken waar allerlei exotische artikelen en producten liggen uitgestald. Deze buurt is vooral zeer levendig tijdens de feestelijkheden rond het Chinese nieuwjaar (eind jan-begin feb.). Zo ontsnapt een wijk die door de bouw van torengebouwen aartslelijk dreigde te worden, aan de anonimiteit. Deze grootste Chinese gemeenschap in Europa ontwikkelt een zeer intense handelsactiviteit die vooral voelbaar is rond het winkelcentrum van de woonwijk ‘Les Olympiades’, een labyrint van galerijen, boetieks en restaurants met alle kleuren en geuren uit het Verre Oosten (toegang via de trappen, avenue d’Jvry).

Ook in Belleville zijn een, weliswaar kleiner; aantal Aziatische winkels en restaurants te vinden. Een plaquette op nr. 13 van de roe Maurice-Denis is een eerbetoon aan de 120.000 Chinezen die tijdens de Eerste Wereldoorlog naar Frankrijk kwamen, en gedenkt tegelijkertijd het feit dat 3000 van hen na afloop besloten in Parijs te blijven, waardoor bij het Gare de Lyon de eerste Chinese wijk ontstond.

Asian supermarket store in Paris's Chinatown. Paris, France

Voor Aziatische cultuur: Musée des Arts asiatiques-Guimet ( pl. d’Jéna, 16de arr., Metro Jéna) en zijn afdeling in het annexe Hotel Heidelbac-Guimet (15 avo d’léna, Metro Jéna) die vanwege hun rijkdom en diversiteit als het Louvre van de Aziatische kunst worden beschouwd; Musée Cemuschi (7 avo veiasquez, 8ste. arr, MO Villiers), bekend om zijn collectie Chinese oudheden; Maison de la Chine (76 rue Bonaparte. 6de arr.,

Metro Sairu-Sulpicey; de Chinese pagode van de kunstgalerie C.T.Loo &Cie (6 pl. du Përou, 8ste arr., Metro Courcellesï.