De joodse gemeenschap in Parijs

Van oudsher is de Marais (4de arr.) de joodse wijk van Parijs. Tijdens de ‘Tweede Wereldoorlog werd de bevolking sterk uitgedund, maar daarna breidde ze zich weer uit door de komst van joden uit Noord-Afrika, die zich in de Sentier (2de arr.) en vooral in de rand vestigden, waar nu de helft van de Franse joden woont.

Verscheidene plaatsen getuigen van hun geschiedenis en cultuur: het Mémorial du Martyr juif inconnu
(17 rue Geoffroy-l’Asnier, 4de); het Monument à la mémoire des déportés de Buna, Monowitz, Auschwitz op de begraafplaats Père-Lachaise; het Musée d’Art et d’Histoire du Judaïsme (71 rue du ‘Iemple, 3de). Specialiteiten zoals de apfelstrudel met kaneel, een streling voor de smaakpapillen, zijn vooral te vinden in de rue des Rosiers (4de).

As_du_falafel_Paris_Marais_Rue_des_rosiers

In Parijs is een Anne Franktuin geopend. De ceremonie werd verricht door onder meer burgemeester Bertrand Delanoë van Parijs en directeur Hans Westra van de Anne Frank Stichting.

De tuin bestaat uit drie delen en bevindt zich in hartje Parijs, middenin de joodse wijk Marais. Ernaast ligt het Museum voor Jodendom. Parijs wil met de tuin een eerbetoon brengen aan Anne Frank, die aan het eind van de Tweede Wereldoorlog om het leven kwam in het kamp Bergen-Belsen. Haar dagboek is ook in Frankrijk een begrip. “Parijs is een prachtige stad”, zei burgemeester Delanoë. “Maar je kunt alleen een mooie stad zijn als je ook aandacht schenkt aan de barbarij die heeft plaatsgehad.”