Gare de l’Est

Gare de l’Est Station Paris Est (Parijs Oost), lokaal aangeduid als Gare de l’Est, is een van de zeven grote kopstations in Parijs (Frankrijk). Het bevindt zich in het 10e arrondissement, iets ten zuidoosten van het Gare du Nord. Het verwerkt 34 miljoen reizigers per jaar en komt daarmee op de vijfde plaats van Parijse spoorwegstations.

Geschiedenis

Gare de l’Est werd in 1849 door de Compagnie du chemin de fer de Paris à Strasbourg geopend onder de naam Embarcardère de Strasbourg (“aankomstplaats van Straatsburg”). In 1854 werd het door de maatschappij, die inmiddels Compagnie de l’Est was gaan heten, uitgebreid wegens het openen van een nieuwe spoorlijn naar Mulhouse. Het kreeg toen haar huidige naam. Diverse uitbreidingen zouden nog volgen, en in 1885, 1900 en 1931 werd het station ingrijpend verbouwd.
Op 4 oktober 1883 vertrok in Parijs vanaf het Gare de l’Est de eerste Oriënt-Express met bestemming Constantinopel.
Gare-de-lEst-Pictures-1-4

Bestemmingen

Op het station stoppen zowel internationale treinen (met bestemmingen in Luxemburg, Saarland, Duitsland en Centraal-Europa), als nationale treinen die de oostelijke regio’s van Frankrijk (Champagne-Ardennen, Lotharingen en Elzas) met Parijs verbinden. Daarnaast is het station eindpunt voor de regionale TER trein uit Champagne-Ardennen.
Vanaf 2007 verbindt dit station middels de LGV Est Parijs met Straatsburg en Metz – Saarbrücken.
Onder het station bevindt zich het metrostation Gare de l’Est van de metro van Parijs.

Adres:
Place du 11 Novembre 75010 Paris, France ‎

Openbaar Vervoer:
Metro: Gare de l’Est (4,5,7)
Bus: 30, 31, 32, 35, 47