Gare Saint-Lazare

Station Paris Saint-Lazare, lokaal vaak aangeduid als Gare Saint-Lazare, is een spoorwegstation in het centrum van Parijs. Net als de andere zes stations in Parijs is het een kopstation. Gemeten naar het aantal passagiers dat van het station gebruik maakt, is dit het tweede station van Europa. Het ligt in het 8e arrondissement en wordt gebruikt door de SNCF.

Station Paris Saint-Lazare

Plaats     Parijs
Perrons     27
Vervoerder     SNCF
Reizigers     164 miljoen per jaar

Tijdens de spits maken 80.000 passagiers per uur van het station gebruik.

 

Het gebouw

Het Gare Saint-Lazare heeft twee grote hallen: een centrale stationshal, waar onder andere de kaartjes worden verkocht, en een vertrekhal met de perrons.De geschiedenis van het station Saint-Lazare begint in 1837 met de opening van de Spoorwegen van Parijs. Op dat moment bouwde men een voorlopig station in hout. In 1841 werd een tweede voorlopig station gerealiseerd door de architect Alfred Armand. Dit geel gepleisterde gebouw vormde de basis voor het uiteindelijk in 1853 voltooide station naar plannen van Eugène Flachat.

Het huidige gebouw (Juste Lisch, 1885-1889) omgeeft de oudere structuren en heeft een voorgevel in de XVIIe eeuwse Beaux-arts stijl. De twee hallen zijn opgetrokken uit staal. Een toonbeeld van wat er indertijd mogelijk was – niet geheel toevallig werd enig tijd na oplevering de Wereldtentoonstelling geopend (1889). In 1936 is het gebouw nog een keer volledig gerestaureerd en werd het tot wat het nu nog is.

De renovatie van het gebouw moet in 2012 klaar zijn.

Gare_de_Paris-Saint-Lazare_001

Gebruik

Het Gare Saint-Lazare wordt vooral gebruikt voor verbindingen naar de banlieue van Parijs. De perrons 1 tot en met 18 worden hiervoor gebruikt. Bovendien vertrekken de treinen naar Normandië vanaf dit station. Deze treinen vertrekken van de perrons 19 tot en met 27, die in de vertrekhal iets opzij liggen.

Vanaf het Gare Saint-Lazare vertrekken geen hogesnelheidslijnen, het station wordt vooral door forensen gebruikt.

Onder het plein voor het station, het Cour de Rome, ligt het metrostation Saint-Lazare. Naast het station ligt de halte voor verbindingen met de autobus, in de buurt zijn er nog meer.

Adres:
13 Rue d’Amsterdam, 75009 Paris, France

Openbaar Vervoer:
Metro: Saint-Lazare (3, 12, 13, 14)
Bus: 21, 24, 26, 27, 39