Grande Arche

Het opvallendste moderne monument in Parijs.
De Grande Arche is het indrukwekkendst als u het monument bekijkt terwijl u eronder staat. De enorme ruimte boven uw hoofd is hoger dan de Notre-Dame en breder dan de Champs-Élysées.
Het futuristische monument-annex-kantoorgebouw is de westelijke poort van Parijs en het middelpunt van het nieuwe zakencentrum in en rond La Défense. Het monument werd in 1989 voltooid, net op tijd voor de tweehonderdjarige gedenkdag van de Franse Revolutie.

arche-defense
Test je zenuwen
Omhoog kijken terwijl u onder de Grande Arche staat, is een zenuwslopende ervaring. Het 300.000 ton wegende monument, dat is gemaakt van beton, marmer en glas, is maar liefst 110m hoog. Er hangt dus nogal wat boven uw hoofd. Eng, maar niets vergeleken met de glazen lift die onder de boog richting het dak kruipt. Het apparaat heeft veel weg van een stuk steiger. Eenmaal boven, zult u zich afvragen of de huiveringwekkende rit de moeite waard was. De liftdeuren openen· naar een ingesloten ruimte zonder ramen. Om het uitzicht te zien, moet u eerst de trap op naar het uitkijkplateau. Helaas wordt het panorama gedeeltelijk geblokkeerd door een hek en de kantoorgebouwen van La Défense. Als u van plan bent om slechts een van de hoge gebouwen van Parijs te beklimmen, is de Grande Arche niet de beste keuze. Maar als u het uitzicht van de Eiffeltoren en de Arc de Triomphe al hebt ervaren, biedt de Grande Arche in ieder geval een nieuw perspectief op de stad. Op een heldere dag is een deel van de Grote As van Parijs te zien in de richting van de Arc de Triomphe.
Langverwacht
De bouw van de Grande Arche volgde op vele mislukte pogingen om een nieuwe kern voor La Défense te vinden. Het monument werd ontworpen door de Deense architect Johan Otto van Spreckelsen, en is een van de Grand Projets van president Mitterrand

Adres:
1, parvis de la Défense

Openbaar Vervoer:
Metro: La Défense (1)
Tram: 2
Bus: 73