Indië in Parijs

De meeste immigranten uit het Indiase subcontinent zijn Pakistani, Tamils uit Noord-Sri Lanka of inwoners uit Bangladesh, een groep die zich pas kortgeleden in de Franse hoofdstad heeft gevestigd.

De Indiërs hebben zich vooral geconcentreerd rond de rue St-Denis, tussen het Gare du Nord en de porte de La Chapelle, in de roue Jany, de passage Brady en de place du Caire. In de rue Gérando, aan de voet van de Sacré Coeur, naast het Lycée Jacques-Decour (Metro Anvers) zijn veel Indiase winkeltjes en restaurants te vinden.

indi

In het Centre culturel Mandapa (6 rue Wurtz, 13de arr., Metro Glacière) vinden jaarlijks zo’n honderd Indiase toneel-, dans- en muziekvoorstellingen plaats. In het Maison des Cultures du Monde (101 bd Raspail, 6de arr., Metro Notre-Damedes-Champs) worden traditionele dans-, muziek- en toneeluitvoeringen uit India, Pakistan en Bangladesh gegeven. In het Musée des Arts asiatiques Guirnet (zie hiervoor) wordt India met een heel mooie afdeling vertegenwoordigd en in de boekhandel van het museum zijn veel boeken te vinden over de Indiase beschavingen en kunsten, over de Gandhara, de Greco-boeddhistische kunst in Pakistan en Afghanistan, en over heel het Verre Oosten.