Johnny Hallyday

Johnny Hallyday, pseudoniem van Jean-Philippe Smet (Parijs, 15 juni 1943), is een Franse zanger en acteur met Belgische roots.

Hij was begin jaren 60 de populairste Franse rock-‘n-rollzanger. In zijn thuisland is hij nog steeds ongekend populair. ‘Still going strong’ tijdens zijn 2006 Flashback-tour door Frankrijk en België waar hij inderdaad nog steeds onnavolgbaar geadoreerd wordt. In een concerttournee van 9 maanden, van 2 juni 2006 tot en met 3 maart 2007, gaf JoJo (zoals hij liefkozend door fans wordt genoemd) ongeveer 112 uitverkochte concerten in music-halls en voetbalstadions, in 37 steden in Frankrijk, Belgie, Zwitserland en Monaco. Een nieuwe concertserie wordt in 2009 verwacht. In totaal werden de concerten door circa een miljoen mensen bezocht. In Parijs gaf Hallyday 41 concerten. In totaal bracht hij 37 chansons van zijn inmense repertoire ten gehore. Geschat wordt dat Johnny tussen de 80 en 100 miljoen albums heeft verkocht. Van zijn platen werden er 39 goud en 18 platina. Johnny speelde tevens in talloze films. Zij eerste film werd gemaaakt in 1955 toen hij 12 was.

Johnny Hallyday

Zijn vader, Léon Smet, is een geboren Brusselaar. Daar deze ten tijde van Jean-Philippes geboorte niet met zijn (Franse) moeder gehuwd was, maar met een andere vrouw, kreeg Hallyday de Belgische nationaliteit niet. In november 2005 diende Johnny Hallyday een verzoek in om tot Belg te worden genaturaliseerd. Ten vroegste in april zal hij zich Belgisch staatsburger kunnen noemen. In oktober 2006 werd een negatief advies gegeven, daar men bang was dat het verzoek om naturalisatie een belastingtechnische basis had. Eind december 2006 wordt bekend dat Johnny zich in Gstaad, Zwitserland zal vestigen.

In 2005 werd hij genomineerd voor de titel van De Grootste Belg, maar hij eindigde buiten de nominatielijst op nr. 416.