Château  d’Écouen

Het Château d’Écouen is een historisch kasteel in de stad Écouen , ten noorden van Parijs , Frankrijk .
Het kasteel werd gebouwd tussen 1538 en 1550 door de architect Jean Bullant voor Anne de Montmorency.

Geschiedenis
Anne de Montmorency had het kasteel geërfd in 1515, en zijn gebouw campagnes werden door zijn eerste hand ervaring in het toezicht op koninklijke werken bij Saint-Germain-en-Laye en Fontainebleau .
Jean Bullant blijkt waarschijnlijk de architect te zijn geweest, want hij kreeg de opdracht om de Grote Constable graf ontwerpen, maar er wordt ook gesuggereerd dat Pierre Tâcheron een hand had in het ontwerp van het kasteel. De kolossale orde is zeldzaam in de Franse architectuur zeker voor Bullant.
Anne de Montmorency was een belangrijk beschermheer van de kunsten in Frankrijk, en een beschermer van kunstenaars: zijn kapel was versierd met sculpturen van Jean Goujon , en Jean Bullant , Barthelemy Prieur , Bernard Palissy . Sommige van Androuet du Cerceau gezinleden stichten een bescherming fonds op voor het werk van Écouen. Ongelukkig, de gebouw berekeningen overleven de tands der tijd niet, dus de precieze volgorde van de constructie kan niet nauwkeurig worden gevolgd; panelen van grisaille glas in lood in de galerie van het westen vleugel zijn gedateerd uit1542 en 1544, en de oostelijke vleugel werd geplaveid in 1549-1550. Het gebouw werd met fresco’s ingericht tijdens de jaren 1550, in de stijl van de School van Fontainebleau .

37695205
Écouen werd geïllustreerd in gravures in Jacques Androuet du Cerceau ‚s Les Plus excellents Bastiments de France , 1576.
In 1787 werd het oosten (ingang) vleugel gesloopt door de eigenaar, de Louis Joseph de Bourbon, prince de Conde . Toen hij na de revolutie emigreerde viel kasteel Écouen aan de staat, als een „nationaal goed” („ bien nationale „).

Museum van de Renaissance
„Klok van Karel V „, Musee de la Renaissance.
Naar aanleiding van een idee van Andre Malraux werd het kasteel grondig verbouwd door de architecten van de Monumenten Historiques , nadat hij als een school voor dochters van ridders van het Legion d’Honneur , 1807-1962, om het „Musee huisvesten de la Renaissance „, bestaande uit de Renaissance objecten van de collecties van het Musee de Cluny , in sympathieke omgeving. Een reeks van kleine, zeer gericht tentoonstellingen zijn opgevoerd in Écouen in de jaren sinds het museum volledig was geopend in 1982.

Bus 269
Trein Écouen – Ézanville vanaf Gare du Nord
RER Garges – Sarcelles (D)