Manu Chao

Jose-Manuel Thomas Arthur (Manu) Chao (Parijs, 21 juni 1961) is een Franse folk-zanger van Spaanse origine. Hij zingt in het Frans, Spaans, Arabisch, Portugees, Wolof en Engels.

Manu Chao

Manu Chao (Gijón, Asturië)

Vooral in zijn periode met Mano Negra wordt Chao vermeld als Oscar Tramor. Voor hij doorbrak met Mano Negra speelde hij in Hot Pants.

Chao maakt muziek in een genre dat eind jaren ’90, mede onder zijn invloed, ontstaan is: “Mestizo”. Zijn bekendste nummers zijn Bongo BongMe gustas tú en Clandestino. Manu Chao is de voormalige frontman van de Franse band Mano Negra. In 2001 stond Manu Chao op het Nederlandse popfestival Lowlands, wat een groot succes was. In 2001 en 2006 stond hij op de main stage van Rock Werchter.

Chao’s teksten hebben vaak een politieke, linkse inslag. Zo samplede hij zapatistawoordvoerder Subcomandante Marcos op het album Radio Bemba Sound System.

Leven

Manu’s moeder was Baskisch, zijn vader, de schrijver en journalist Ramón Chao, Galiciër uit Vilalba. Ze ontvluchtten het Spanje onder het bewind van Franco en vestigden zich in Parijs. Kort na de geboorte van Manu, verhuisde het gezin naar de buitenwijken van Parijs, waardoor Manu het grootste deel van zijn jeugd doorbracht in Boulogne-Billancourt en Sèvres.

Discografie

Studio albums

  • Clandestino (Virgin – 1998)
  • Próxima Estación: Esperanza (Virgin – 2001)
  • Sibérie m’était contéee (Virgin – 2004)
  • La Radiolina (because – 03.09.2007)