Parijse metrolijn 12

Metrolijn 12 van de metro van Parijs verbindt het noorden van de stad, vanaf de Porte de la Chapelle met het zuidwesten, tot aan Mairie d’Issy.

Geschiedenis

De lijn werd aangelegd door de Compagnie Nord-Sud. Het oorspronkelijke traject werd geopend op 5 november 1910 en liep van Notre-Dame-de-Lorette naar Porte de Versailles. Een half jaar later, in april 1911 vond de eerste uitbreiding plaats. Het noordelijke gedeelte van het traject werd verlengd naar Pigalle. Via een uitbreiding in 1912 (tot Jules Joffrin) werd in 1916 het huidige eindpunt Porte de la Chapelle bereikt. Nadat de Compagnie Nord-Sud in 1930 overgenomen was door haar concurrent (en voorloper van de RATP), de Compagnie du chemin de fer Métropolitaine de Paris (CMP), werd in 1934 het zuidelijke gedeelte van de lijn verlengd tot aan Mairie d’Issy, waarmee de huidige vorm van de lijn bereikt was.

Toekomst

Het noordelijke gedeelte van lijn 12 zal in de toekomst met 3 km. verlengd worden tot aan Mairie d’Aubervilliers. Het eerste gedeelte van die verlenging, tot aan Proudhon-Gatinoux, staat gepland voor 2010.

Stations en tracé

400px-Ligne_12

Tracé van lijn 12

Lijn 12 is op dit moment 13,9 kilometer lang. De stations die door de Compagnie Nord-Sud aangelegd zijn hebben allemaal rechte wanden, in tegenstelling tot de overige stations, die allen in een tunnelvorm (halve cirkel) zijn gebouwd. Op de lijn ligt het diepste station van de Parijse metro, Abbesses, dat op een diepte van 30 meter ligt. Aan de lijn liggen de volgende stations (met tussen haakjes het nummer van kruisende lijnen):

Mairie d’Aubervilliers (gepland)
Pont de Stains (gepland)
Proudhon – Gardinoux (opening in 2010)
Porte de la Chapelle
Marx Dormoy
Marcadet – Poissonniers (4)
Jules Joffrin
Lamarck – Caulaincourt
Abbesses
Pigalle (2)
Saint-Georges
Notre-Dame de Lorette
Trinité – d’Estienne d’Orves
Saint-Lazare (3, 9, 13, 14)
Madeleine (8, 14)
Concorde (1, 8)
Assemblée Nationale
Solférino
Rue du Bac
Sèvres – Babylone (10)
Rennes
Notre-Dame-des-Champs
Montparnasse – Bienvenüe (4, 6, 13)
Falguière
Pasteur (6)
Volontaires
Vaugirard
Convention
Porte de Versailles
Corentin Celton
Mairie d’Issy
200px-Metro_abbesses
Metrostation Abbesses
met12