Parijse metrolijn 4

Metrolijn 4 van de metro van Parijs verbindt het noorden van de stad vanaf Porte de Clignancourt tot aan Porte d’Orléans in het zuiden. De lijn, die 10,5 km lang is, wordt hierom ook wel de « Orléans-Clignancourt » genoemd. Op deze lijn is het het warmst omdat ze geheel onder de grond loopt en de wagons op banden staan.

Metrolijn 4 wordt ook veel gebruikt door mensen die vanuit Noord Frankrijk naar Zuidwest Frankrijk of Spanje reizen omdat er geen directe treinverbinding is tussen het Gare du Nord (thalys) en het Gare Montparnasse (TGV)

Geschiedenis

200px-Ligne_4

Het traject van metrolijn 4

Lijn 4 van de Parijse metro was de eerste van noord naar zuid en de eerste waarvan het tracé de Seine kruiste.

Het noordelijke tracé (Porte de Clignancourt – Châtelet) werd geopend op 21 april 1908. Het zuidelijke tracé (Porte d’Orleans – Raspail) werd geopend in oktober 1909. De aansluiting tussen beide tracés werd gemaakt op 9 januari 1910. In de jaren 70 werd een kleine wijziging in het tracé aangebracht om het RER-station Châtelet-Les Halles te kunnen bouwen.

Momenteel onderzoekt de RATP of een verlenging van het traject naar de voorsteden Montrouge en Bagneux in het zuiden haalbaar is. De werkzaamheden zouden eind 2005 of begin 2006 kunnen starten.

In het noorden is een verlenging naar de voorsteden La Plaine Saint-Denis en Saint-Denis nog hypothetisch.

Toerisme

180px-Paris_metro_denfert-rochereau02

Muurschildering metrostation Denfert-Rochereau

180px-Paris_metro_denfert-rochereau01

Muurschildering metro station Denfert-Rochereau

Lijn 4 is een belangrijke metrolijn voor het toerisme in Parijs. De lijn is verbonden met alle RER-lijnen en doet de grote treinstations Gare du Nord, Gare de l’Est en Gare Montparnasse aan. Daarnaast doorsnijdt de lijn de volgende toeristische gebieden: Ile de la Cité, gelegen in de Seine met het Paleis van justitie en de Notre-Dame, de wijk Saint-Germaine en de wijk Saint-Michel met een deel van het Quartier Latin.

met4