Pont Alexandre III

De Pont Alexandre III is de elegantste brug van Parijs, versierd met fijn beeldhouwwerk, zijn eigen charme toevoegend aan een al mooie plek. De brug heeft zijn faam onder andere te danken aan de technische hoogstandjes die in het ontwerp werden toegepast.

De brug is gemaakt van een enkelvoudige boog die de Seine overspant in een grote curve, alhoewel de brug wel is verlaagd om niet in het beeld te zitten van de Champs-Elysees of het Invalides. De brug is in maar twee jaar gebouwd door de ingenieurs Resal en Alby.

De eerste steen werd gelegd door Tsaar Nicholas II maar de brug werd geopend in 1900 tijdens de Wereld Tentoonstelling. Er was veel kritiek op de brug vanwege het grote aantal ornamenten dat aan de brug was bevestigd. Onder de decoraties bevinden zich 17 meter hoge hoekpilaren die de vier vergulde bronzen paarden groepen dragen en die representeren Pegasus.

Op de rechteroever vindt men het Renommée des Sciences en het Renommée des Arts. Op de linker oever vindt men de Renommée du Commerce en de Renommée de l’Industrie. De hoekstenen zijn gedecoreerd met twee composities van kopergeslagen, stroomopwaarts gaande Nimfen de la Neva, die de wapens dragen van Rusland. Op de leuning van de brug vindt men schitterende watergeesten en vissen welke zijn gemaakt door Morice en Massoule.

Pont Alexandre III

De brug is in 1900 in gebruik genomen en is 40 meter breed. Het heeft een 107 meter lange boog met drie verbindingsstukken, vier dwarsbalken in gegoten ijzer en twee gemetselde viaducten op de oevers. Er waren erg grote steunpunten nodig en fundamenten omdat de boog erg laag hing. Ze werden gebouwd met behulp van duikcellen. De duikcellen werden tot een diepte van 18.75 meter op de rechteroever en tot een diepte van 19.40 op de linkeroever gezakt.

Bijzonderheden:
Ontwerpers: Resal en Alby
Breedte: 40 meter
Constructiedatum: 1900
Constructie principes: 107 meter lange boog met 3 verbindingsstukken en gebruik van duikcellen.

Adres:
Quai d’Orsay
Cours la Reine
75008, Parijs

Openbaar Vervoer:
Metro: Invalides (8, 13)
Bus: 63, 72, 83, 93

home-video