Pont des Invalides

In 1821 werd aan ingenieur Claude Navier opdracht gegeven om een onderzoek te doen naar een locatie van de huidige Alexander III brug.

Het idee van Navier was om de Seine te overlappen zonder gebruik te maken van steunpunten. Op 7 juli 1824 werd zijn idee voor een enkele overspanning koninklijk bekrachtigd. Ongelukkigerwijs braken enkele kettingen waardoor het dek scheef ging hangen. De situatie was zo ernstig dat het bouwwerk eerst moest worden gesloopt. Er kwamen stemmen op om de locatie van de brug te verschuiven zodat men nog een mooi uitzicht zou hebben op het Invalides. Dit verzoek werd ingewilligd en brug werd verlegd naar het westen, tegenover de Boulevard de la Tour Magdenbourg.

pont-invalides

De ingenieurs Verges en Baybard de la Vingtrie ontwikkelden een nieuwe hangbrug met drie overspanningen van 24, 68 en 25 meter, ondersteunt door 20 meter steundraad. Dit bouwsel werd in 1829 in dienst genomen maar in 1850 toonde het al gebreken waardoor de toegang moest worden beperkt. Met de komst van de Wereld Tentoonstelling in 1855 werd de brug gesloopt en begon de bouw van een stenen brug, ontworpen door Lagalissarie en Savarin in 1854.

Ze gebruikten de oude steunpunten en kades van de oude hangbrug. Alleen de centrale brugpijler werd vernieuwd. De brug werd ook gedecoreerd door onder andere Georges Diébolt en Victor Vilain. De brug ligt er nog steeds bij zoals hij werd gebouwd, alleen is de bestrating in 1956 vernieuwd en verbreed.

Bijzonderheden:
Ontwerpers: Lagalisserie en Savarin
Aannemer: Gariel
Totale lengte: 152 meter
Breedte: 18 meter
Constructie datum: 1854-1856, 1956
Constructie principes: stenenbrug met 4 bogen
Decoratie: De kades zijn versierd met stenen figuren en trofeeën.

Adres:
Quai de New-York
Quai d’Orsay
75007, Parijs

Openbaar Vervoer:
Metro: Invalides (8, 13)
Bus: 28, 63, 72, 83, 93