Pont d`Arcole

Al in de 18de eeuw zag men de noodzaak in tot bouw van een brug om een link te verkrijgen tussen het Place de Greve en het Ile de la Cite, maar er werd alleen een voetgangersbrug gebouwd in 1828. Het was een tweespan hangbrug, rustend op een centrale steiger in de Seine.

In 1854 besloot de Administration tot de vervanging van de voetgangersbrug voor een echte verkeersbrug die het verkeer van Parijs in de komende jaren ook nog zou aankunnen. Ook werd tegelijkertijd de rue de Rivolli vergroot.

Pontdarcole2

Er waren twee projecten die meedongen: dat van de Administration, wat bestond uit drie stenen bogen en dat van een ander, dat van Dhr. Oudry. Het tweede voorstel werd gekozen. Het bestond uit een metalen structuur met een enkele, erg onderdrukte boog met een span van 80 meter. Cadiat’s innovatie was echter niet helemaal risicovrij en de bogen waren zo dun op de top dat op 16 februari 1888 de brug 20 cm doorzakte. Het bouwwerk werd versterkt door de toevoeging van twee trossen en het verlichten van het dekwerk.

De laatste significante verandering vond plaats toen de Georges-Pompidou expresroute werd gebouwd. De verandering bestond uit het uithollen van het rechter steunpunt om de weg er doorheen te laten gaan. Tussen 1994 en 1995 werd het wegdek opnieuw gerenoveerd en werden verroeste elementen vernieuwd. Over de oorsprong van de naam zijn de historici het niet eens. De meest geaccepteerde opvatting is dat de viering van de overwinning bij Arcole van Napoleon op de Oostenrijkers in 1796 reden was voor de naam.

Bijzonderheden:
Ontwerpers: Oudry
Aannemer: Cadiat
Totale lengte: 80 meter
Breedte: 20 meter
Constructiedatum: 1856
Constructie principes: Overspanning, versterkt betonnen dek, vastgemaakt aan de bovenste snaren van de bogen.

Adres:
Quai de Gesvres
Place du Paris Notre Dame
75001, Parijs

Openbaar Vervoer:
Metro: Cite 4
Bus: 24, 47 87