Pont Royal

De Pont-Royal is één van de oudste bruggen van Parijs en is daarom ook opgenomen op de lijst van historische monumenten. Het is zeer waarschijnlijk de enige brug in Parijs die niet als doel had de verschillende districten met elkaar te verbinden.

Geen enkele toegangsweg die naar de brug leidt is een direct gevolg van de brug. Op de rechteroever vindt men het Pavillon Flore en men bereikt de Avenue du Général Lemonnier na een zeer bochtige route. Op de linkeroever is er hetzelfde verhaal met de Rue du Bac en de Rue de Beaune.

pont-royal

Vroeger was er een pont tussen de twee oevers. In 1632 bouwde Barbier de eerste houten brug, ook wel Saint-Anne genoemd, maar de bevolking gaf de brug de bijnaam Pont Rouge vanwege zijn kleur. Deze houten brug vloog in de brand en werd weggespoeld door de rivier. De brug werd vervangen door een stenen brug in 1689. De bouw hiervan stond onder leiding van Jacques Gabriel, Jules Hardouin-Mansart en Père Romain.

De Pont Royal werd volledig gefinancierd door Louis XIV. Vandaar ook de naam. In de 18de eeuw werden er grote Parijse feesten en festivals gegeven. Het nationale festival ter gelegenheid van het huwelijk tussen Elisabeth van Frankrijk en Philips van Spanje trok 500.000 mensen naar de brug en oevers.

Bijzonderheden:
Breedte: 16 meter
Constructie datum: 1685-1689
Constructie principes: vijf volledig gebogen gemetselde bogen.

Adres:
Quai des Tuileries
Quai Voltaire
75001, Parijs

Openbaar Vervoer:
Metro: Palais Royal, Musee du Louvre 1, 7
Bus: 24, 27, 69, 72