Rue Francois-Miron

Rue Francois-Miron, de oude Romeinse heerweg naar Melun, dan zien we een reeks zeer mooie, statige herenhuizen en enkele middeleeuwse huizen. Dankzij de enkele overgebleven winkels ademt de straat nog echt de bijzondere buurt sfeer van weleer. Op de nummers 11en 13, op de hoek van de rue Cloche-Perce, twee mooie huizen uit de 13de eeuw, met puntgevels. Onlangs hebben ze het vakwerk ontdekt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Op nr. 30, op een binnenpleintje achteraan in de gang, staat nog een deel van een huis uit de 15de eeuw in renaissancestijl. met twee (geklasseerde) gevels met uitgewerkte houten panelen. Hier woonde Marie Touchet, de maîtresse van Karel IX. Ze had een bastaardzoon van de koning: Karel van Valois.
Na de dood van de koning kreeg Marie Touchet twee dochters. De eerste, Henriette, markiezin van Verneuil, werd de opvolgster van Gabrielle d’Estree bij Hendrik IV. Ze verweet de koning: ‘Sire, u stinkt als een kadaver.’ ‘Misschien als een kadaver,’ repliceerde de koning, ‘maar dan wel een koninklijk kadaver.’ En om in de wereld van de ‘aroma’s’ te blijven: op nr. 30 kunnen de liefhebbers van kruiden en producten van over heel de wereld terecht bij Izrael. Deze ‘wereldwinkel’ in kruidenierswaren verkoopt de vreemdste voedingsmiddelen en heeft iets van een kosmopolitische bazaar: Braziliaanse noten, Chinees pijnappelzaad, Iraanse pistachenoten, Pakistaanse rijst, Noorse haring en zelfs Franse 0lijven … Hier doen wij altijd onze inkopen! Op de nummers 36 en 42, mooie gevels met gesculpteerde koppen en balkon.

Op de nummers 44 en 46: huizen uit de 16de eeuw met driehoekige dakvensters met fronton en boven het dak een leuke, moderne windwijzer. Hier is het Sauvegarde et mise en valeur du Paris historique gevestigd, een heel interessant informatiecentrum: open van maandag tot zaterdag van 11 tot 18 u, zondag van 14 tot 18u. Gratis toegang tot de kelderen de binnenplaats met houten panelen. Je kunt hier heel wat documentatie krijgen over het oude Parijs. Het centrum organiseert lezingen in de eigen lokalen en rondleidingen in de hoofdstad.